Egypt

Egypt Zdroj: Youtube.com

České cestovní kanceláře nemístně zlehčují bezpečnostní situaci v Egyptě

Když se někde odehrává revoluce, v ulicích jsou tanky a umírají lidí, tak opodál dál kvete byznys. I tak by se dala pojmenovat obecná prohlášení některých českých cestovních kanceláří o bezpečnostní situaci v Egyptě. Bylo oznámeno, že tam, kde mají své klienty, je vše v pořádku. Zatím ano, jenže situace není v zemi faraonů pro dovolenou příznivá.

Většina českých turistů pobývá v Hurghádě na pobřeží Rudého moře a ve středisku Šarm aš-Šajch na jižním Sinaji. Do těchto míst zatím nepokoje nedorazily, ale to se dalo ještě před několika dny říci i o některých jiných egyptských městech, kde naopak postupně ke střetům s policií došlo. Stačí podívat na mapu a uvidíme, že cestovky říkají jen to, co se jim hodí, nepopisují situaci v kontextu a neberou v potaz velmi rychlé změny ve vývoji.

Velké demonstrace (na největší bylo 15 tisíc lidí) se například odehrály ve městě Luxor, které patří kvůli chrámu Karnak a blízkému Údolí králů, k nejvyhledávanějším turistickým místům země. A jezdí sem na výlety i mnoho Čechů.

 

 

Vůbec nejkrvavější srážky byly zatím na náměstí Mídán Tahrír (náměstí Osvobození) v Káhiře, to se nachází pouhých 300 metrů od dalšího velmi vyhledávaného místa – Egyptského muzea. A do třetice si stačí přečíst zprávu českého Ministerstva zahraničních věcí z pátku 28. ledna: „Na celém území Egypta byl vyhlášen zákaz vycházení v době od 18:00 do 07:00 místního času. Proto doporučujeme našim občanům zvážit nutnost cestování do Egypta za současné situace.“ Další vážnou komplikací při vzniku jakýchkoli problémů (a ty skutečně vyloučit nelze) je to, že vláda Husního Mubaraka, vypíná občas internetovou a mobilní síť. Takže operativní řešení některých problémů, které by se mohly týkat i našich turistů, může být daleko složitější.

 

 

Jistě, bezprostřední nebezpečí zřejmě našim turistům v Hurghádě a Šarm aš-Šajchu skutečně nehrozí. Naznačovat ale, že vše je v pořádku, je nezodpovědné. Zatímco české televize a noviny popisují hlavně situaci v hlavním městě Káhiře, k bouřlivým demonstracím a střetům s policií a armádou dochází i v Alexandrii, Suezu, Luxoru, Port Saídu, Ismáílíji, Mansúře, Mahalle či Damiettě. Není vůbec jisté, že protesty se nebudou dál rozšiřovat do jiných míst.

Ne, není to nabádání k tomu, aby lidé do Egypta nejezdili. Ale situace v této zemi není klidná, mění se každým okamžikem a může se i vyvinout zatím nepředvídatelným směrem. Velká opatrnost je tedy na místě. To ale cestovní kanceláře, jako téměř vždy, neřeší.