Egypt

Egypt Zdroj: YouTube.com

Egypt, oblíbený cíl českých turistů, stojí před revolucí. Zatím se neradujme

Jasmínová revoluce v Tunisku je pozoruhodná, nepokoje v Alžírsku zajímavé, protivládní bouře v Jemenu jsou důležité, ale vystoupení Egypťanů proti režimu Husního Mubáraka může ovlivnit celý svět. Proč?

 

Egypt totiž není jen významnou destinací kam míří čeští turisté (za rok je jich až kolem 175 tisíc). Země faraónů vždy byla a zůstává velmi vlivná v arabském a muslimském světě, přestože její současné bohatství je daleko menší, než je tomu například v Saúdské Arábii. Z Káhiry jsou dodnes šířeny myšlenky a ideologie do celého arabského světa. Vždyť univerzita al-Azhar je vůbec nejstarší zařízení svého druhu na celém světě.

 

 

V Egyptě také vzniklo v roce 1928 fundamentalistické islamistické hnutí Muslimské bratrstvo, jehož cílem je sjednotit všechny muslimské národy. Podporuje teroristické akce v Izraeli či Iráku a nabádá věřící k rozšíření islámského vlivu i za cenu „použití meče“. Bratrstvo je sice v Egyptě stále ilegální, ale členové jsou velmi aktivní ve vzdělávání a v sociální oblasti, kde leckdy zastupují chybějící složky vlády. A mají důležitý vliv také v politických sférách. V roce 2005 získali přívrženci (kandidovali třeba jako nezávislí) dvacet procent z celkového počtu křesel v parlamentu.

 

 

Takže v Egyptě jeho autoritářskou vládu nadále podporují západní země, existují daleko silnější islamistické tendence než v rozbouřeném Tunisku či Alžírsku. Případný převrat by tak mohl v budoucnosti nakonec vést ke vzniku režimu, který by byl pro Západ těžko přijatelný. Stačí si vzpomenout na oslavné ódy, které zněly v demokratických zemích po svržení íránského šáha Pahlavího v roce 1979. Jenže místo po něm vyplnil islámský totalitní stát. Jednu diktaturu nahradila v Íránu ještě horší diktatura.

 

Dnes je samozřejmě ještě předčasné dělat závěrečné soudy o tom, jak skončí současná téměř revoluční vřava v Egyptě. Bylo by jistě dobré, aby Mubárakova nedemokratická vláda zmizela. Jenže obavy z toho, jaký režim může v blízké budoucnosti v Egyptě vzniknout, jsou namístě. Pak by o svoji oblíbenou destinaci přišly i statisíce českých turistů.