Výbuch na moskevském letišti

Výbuch na moskevském letišti Zdroj: Youtube.com

Výbuchu v Moskvě se dalo předejít. Předcházel mu výbuch zaviněný esemeskou

Vyšetřování pondělní tragédie na moskevském letišti Domodědovo se pohnulo o krok kupředu. Podle dnešního vydání listu Kommersant byl útočník ruským stoupencem radikálních islamistů z jihoruského Stavropolského kraje. Tato skupina měla údajně útok připravovat od počátku roku.

Tehdy se jí však nezdařil, když bomba na sebevražedné atentátnici bouchla o několik desítek minut dřív kvůli blahopřejné novoroční SMS zprávě od operátora. Vybuchla tedy ještě ve svém zahradním domku, což zaznamenala i Federální bezpečnostní služba (FSB). Musela tedy tušit, že po nezdařilém útoku na Silvestra musí přijít jiný útok. Zvlášť když si byli vědomi toho, že společníci mrtvé atentátnice uprchli. Na letišti vybuchla stejná bomba, která měla zabíjet o silvestrovské noci na přeplněném náměstí.

 

 

Další pozoruhodný fakt je ten, že spousta lidí může hovořit o štěstí v neštěstí. Například skupinka lidí, jež stála jen pár metrů od výbuchu, neutrpěla v podstatě žádná zranění. To vše jen díky tomu, že stála u bankomatu, který rapidně zmírnil tlakovou vlnu a zachytil střepiny z vybuchlé bomby. Nebo lidé, již stáli přímo před atentátníkem, kterým má být podle nových informací jistý Razdobuďko, život jim však zachránil sloup, u něhož stáli. Několik lidí nemá potrhané orgány a končetiny jen díky tomu, že měli u nohou kufry či batoh na zádech.

 

 

Od útoku začaly padat hlavy. Krom vedení letiště vyhazuje Medveděv s Putinem i několik lidí z ministerstva vnitra. Vzhledem k tomu, že novináři ze serveru Life News si vyrobili maketu bomby se vším všudy a s ní se na letišti i přes lehké pípání rámů promenádovali, není vyhazování lidí ve vysokých funkcích zrovna na místě. Alespoň ne v případě, že na jejich funkci není adekvátní náhradník.