burza

burza Zdroj: Katrina.Tuliao CC BY

Spiklenecká teorie: Manipulují teroristé a diktátoři s burzami ve světě?

Jedním z důsledků pondělního bombového atentátu na moskevském letišti Domodědovo byl také pokles akciového indexu MICEX na moskevské burze o dvě procenta. Na první pohled je to logický vývoj. Při nejistotě a extrémních situacích reagují burzy vždy stejně. Právě to nahrává spiklenecké teorii.

 

O co jde? Někteří ekonomičtí analytici pracují s teorií, že některé teroristické útoky a vojenské akce diktátorských režimů nemusí být pouze snahou upoutat na sebe pozornost, bojovat proti jinému násilí či prosazovat své záměry nepřijatelnou cestou zabíjení civilistů a provokacemi. Mohl by za tím být i záměr vydělat.

 

 

Například jihokorejští ekonomové upozorňují, že po každé vojenské provokaci Severní Koreje klesnou akcie velkých firem na burze v Soulu o dvě až tři procenta. Když se na to podíváme podrobně, je to téměř pravidlem. Samozřejmě, že akcie opět poskočí na svoji předchozí hodnotu a to většinou do dvou až tří dnů. Jenže pokud někdo dopředu ví, že dojde k vojenské provokaci, může s tím kalkulovat a na rychlém oslabení a následném vzestupu akcií vydělat. A někteří Jihokorejci přišli právě s teorií, že to může být způsob, jak komunistický Pchjongjang získává finanční prostředky. Zda to tak ve skutečnosti je, zjistit prakticky nejde, protože za investory na burzách se může skrývat kdokoli.

 

 

Pokud by s něčím podobným kalkulovali i islámští teroristé či kavkazští rebelové (pondělní útok v Moskvě totiž Rusové automaticky připsali severokavkazským povstalcům), tak by to byl poměrně jednoduchý způsob, jak financovat své aktivity. Bohužel byl by to i způsob zcela ďábelský.