Zdeněk Bakala & spol.

Zdeněk Bakala & spol. Zdroj: Archív

Zdeněk Bakala reaguje na rozhovor s Davidem Ondráčkou pro Reflex

Že ČEZ, Penta, Babiš, Bakala a Tykač ve skutečnosti de facto vedou naši zemi, uvedl v rozhovoru pro Reflex ředitel české Transparency International David Ondráčka. Na prohlášení dnes zareagoval Zdeněk Bakala. Reakci zveřejňujeme v plném znění.

 

 

„Pan Ondráčka v rozhovoru mluví o tom, že korupce v Česku začíná ‘v nejvyšších patrech‘  a mezi jejich příslušníky, kteří ‚mají vliv, a pokud jim někdo začne vadit, jsou schopni použít tvrdé nástroje‘, zmiňuje mimo jiné i Zdeňka Bakalu.

Pana Bakalu jeho jmenování v tomto kontextu velmi mrzí a naprosto jej odmítá. Korupce v Česku je velmi vážným a alarmujícím problémem. Zdeněk Bakala velmi vítá a podporuje aktivity vedoucí k jejímu potlačování. Transparency International je jednou z organizací, která proti korupci v Česku bojuje, a pan Bakala považuje její činnost za velmi záslužnou.

Ředitel TI pan Ondráčka ovšem v rozhovoru zopakoval obecné klišé, ke kterému nemá žádné další podklady či důkazy.  Zdeněk Bakala svého majetku dosáhl pouze tvrdou prací a nezaslouží si být předmětem podobného zobecňování.

Pan Bakala dlouhodobě proti šedému, vlivovému, politickému a zákulisnímu byznysu vystupuje. I proto bývá častým terčem podobných výroků. Přesto se Zdeněk Bakala nebál podpořit politické strany a politiky. Učinil tak zcela otevřeně a nevyužívá tuto svou podporu k obchodování. Zcela záměrně se také neúčastnil privatizace v devadesátých letech ani později.

Dnes podporuje pan Bakala založení institutu, který bude mimo jiné monitorovat korupci a bude ji pomáhat řešit. A to formou podpory existujících či vznikajících protikorupčních iniciativ.“

 

 

V rozhovoru s Davidem Ondráčkou mimo jiné zaznělo:

Říkáte, že korupce v Česku začíná v těch nejvyšších patrech. Defi nujte, co myslíte těmi nejvyššími patry. Kdo to je?

V politické rovině je to velmi jedno duché – vláda, vlivní poslanci a senátoři a vysoce postavení úředníci. Ale pak je ještě jedno vyšší patro a to je byznys. To jsou lidé, kteří mají někdy oprávněný pocit, že tahají za nitky a de facto jsou nad politickou reprezentací.


Kdo to je?

Je to těch pět šest fi nančních skupin, jež mají největší ekonomickou sílu ovlivňovat pohyby v naší zemi.


Můžete je vyjmenovat?

Nerad bych úplně přímo, abych na nějakou nezapomněl.


Abyste nezapomněl?

Vy je přece také znáte. Jsou to nepochybně ČEZ, PPF, Penta, Babiš, Bakala a Tykač a Mostecká uhelná.


Máte z nich strach?

O strach nejde, ale je to citlivá záležitost. Mají vliv, a pokud jim někdo začne vadit, jsou schopni použít tvrdé nástroje.

 

Celý rozhovor si přečtěte v Reflexu č. 3 nebo v placené zóně.