Tu

Tu Zdroj: Pawel Kierzkowski CC BY-SA

Atentát na ruském letišti: Pokračování nekonečné války rebelů z Kavkazu?

Každý atentát namířený proti civilistům je odporným činem. Další podobný zažilo v pondělí odpoledne největší moskevské letiště Domodědovo. Údaje se různí, ale mrtvých budou nakonec desítky a raněných více než sto. Ovšem podobné akce mají v Rusku zvláštní příchuť. Bývají většinou odvetou za brutální chování ruských vlád především v rozbouřené oblasti Kavkazu.

 

Ruské úřady již několik desítek minut po výbuchu na letišti Domodědovo vydaly prohlášení, že se jedná o teroristický útok. V případě podobných akcí se vina v Rusku téměř vždy připsala nejrůznějším rebelům z Kavkazu, kde Moskva pořád vede tichou válku. Vina se na ně snesla i tehdy, kdy neexistovaly jasné důkazy. Na druhou stranu je pravda, že Kavkazané ze zoufalství a nemožnosti politických řešení, sahají často k nepřijatelnému terorismu.

 

Jenže podobně jako v Afghánistánu, kde se dá očekávat neúspěch mezinárodních sil, je pro Moskvu nezvládnutelnou zónou Kavkaz, ale i některé další regiony. I když ruští politici neustále opakují, že se jim dávno podařilo vyřešit a stabilizovat situaci v odbojných částech Severního Kavkazu, opak je pravdou. Navíc do situace výrazně zasahují některé muslimské země, které finančně i jiným způsobem podporují tamní rebely. Rusko má i demografický problém, protože neustále se zvyšuje podíl obyvatelstva hlásícího se k islámu. Jenže část těchto lidí vyznává silný radikalismus.

 

 

Odvetou za atentáty je pak růst nacionalismu, xenofobie a násilného chováni u části mladých Rusů. Rasově motivované vraždy nejsou proto žádnou výjimkou.

 

Dán se proto očekávat, že atentáty budou Rusko postihovat nadále. Že problém na Severním Kavkazu zůstane nevyřešený a že tato situace může v konečném důsledku vést k daleko větším konfliktům.

 

 

A mimochodem. V souvislosti s atentátem mohou být do budoucnosti pro Rusko problémem i trvalé obavy o bezpečnosti v době zimní olympiády v Soči, která se uskuteční v roce 2014. Samozřejmě, že moskevská vláda udělá všechno pro to, aby bezpečnost sportovců zajistila, ale pak to mohou být spíše hry vojenské a policejní, než sportovní. A to se nestalo ani v čínském Pekingu, kde byla ta nejpřísnější bezpečnostní opatření.