Válka gangů v Mexiku

Válka gangů v Mexiku Zdroj: wikimedia.org

Drogová válka v Mexiku si vyžádala na 35 000 obětí

Mexické úřady uvolnily informaci o přesném počtu obětí, které si vyžádala válka s drogovými gangy v Mexiku. Ve čtvrtek dopoledne jich bylo přesně 34 612.

 

Od té doby, co v roce 2006 vyhlásil mexický prezident Felipe Calderón válku proti drogovým gangům, stoupala čísla mrtvých rok od roku výš a výš. Za rok 2010, který byl statisticky nejhorší, bylo obětí 15 273 oproti roku předešlému, kdy to bylo “pouhých” 9 616. Není tedy divu, že Calderón označil rok 2010 za “rok extrémní brutality.”


Mluvčí úřadu pro federální bezpečnost Alejandro Poire zašel se zveřejňováním čísel ještě dál, než samotný prezident. Rozdělil totiž statistiky mrtvých do následujících skupin: 30 913 lidí přišlo o život v duchu exekuce, 3 153 při přestřelkách a 546 při útocích na státníky a jinak důležité či střežené osoby.

 

 

Prezident Calderón si myslí, že ke stále zvyšujícímu se počtu přestřelek dochází poslední dobou právě proto, že se nedávno rozkmotřily dva velké drogové gangy – Zetas a Gulfský cartel. Do toho se míchá policie a snaží se vše urovnat. Což je defacto nemožné. Dokud se chlapci nepostřílejí, konec nebude. Žijí totiž pod heslem, že smrt je tisíckrát lepší, než vězení či mučení od okolních gangů kvůli informacím ohledně drog. Což se dá - v rámci možností - pochopit.

 

Proč válka proti gangům trvá v Mexiku celé čtyři roky a stále bez výhledu na zlepšení situace? Takové Rio de Janeiro je schopné nahnat armádu do samého centra města a během několika dní zcela vyčistit celou čtvrť. Proč to nejde v Mexiku za celou vládu Calderóna, přestože mají vyhlášenou válku?


Přitom Mexická vláda vede válku nejlépe, jak může. Alespoň se tak snaží působit. Nedávno dokonce dostihla velitele gangu La Familia (jak příhodné), který u sebe měl 27 kg methamphetaminu. Gangy však fungují jako mafie. Když dostanou kmotra, převezme to syn. Gang funguje dál.