Julian Assange

Julian Assange Zdroj: Robbespierre

Zbabělost a nezodpovědnost WikiLeaks

Server WikiLeaks přijímá redakce Reflexu nejednotně. Nakolik jsem si ale ověřoval, nadpoloviční většina redakce vidí jeho činnost nelibě.

 

Reflex samozřejmě - stejně jako WikiLeaks - s chutí publikuje (nejlépe vládami) utajované skutečnosti, pokud možno skandálního obsahu. Laskavý čtenář jistě pamatuje, jak jsme otiskli záznam česko-francouzského diplomatického jednání, kde zazněla celá řada neuctivých prohlášení do všech stran. Skoro stejně tak neuctivých, jako byla řada vyjádření amerických diplomatů v korespondenci zveřejněné serverem WikiLeaks.

 

 

My však, na rozdíl od WikiLeaks, ty zveřejněné materiály nejprve kriticky zvážíme a zveřejňujeme teprve, až když jsme skálopevně přesvědčeni, že nemohou nikoho ohrozit na životě či narušit státní bezpečnost. Když si - čistě teoreticky - představím, že nalezneme někde zakopanou hromadu munice z druhé světové války, tak článek, kde se nachází, vyjde až potom, co ji zabezpečí policejní pyrotechnici. WikiLeaks to mají jinak - ti zveřejňují (a ještě se tím chlubí) dokumenty nijak „necenzurované“, neočištěné od vražedných pasáží. A v tom spatřuji novinářskou zbabělost nebo lépe řečeno absolutní nezodpovědnost. Provozovatelé serveru na sebe nechtějí brát zodpovědnost cenzora. A právě ta nechuť přijmout zodpovědnost, říci „já cítím, že tato informace (třeba hlášení konkrétních agentů, ze kterých lze odvodit jejich totožnost) by mohla zabíjet, tak ji nezveřejním“, činí WikiLeaks problematickým.

 

 

Nezveřejnění informací způsobilých někoho ohrozit je totiž skoro totéž co krytí zdroje. A právě v krytí zdroje, jak ostatně ukazuje i případ vězněného (a pravděpodobně mučeného) amerického seržanta, který WikiLeaks již zmíněnou korespondenci dodal, má WikiLeaks takové slabiny, že ji nemohu chápat jinak než jako nejzávažnější prů**r internetové žurnalistiky vůbec.

 

Jaký je váš názor na WikiLeaks? Podělte se o něj v diskuzi pod článkem.