Letiště Ruzyně

Letiště Ruzyně Zdroj: Honza Groh

Návrh: Přejmenujte Letiště Praha na Letiště Ronalda Reagana

Přesně 100 let uplyne 6. února od narození 40. amerického prezidenta Ronalda Reagana, který vládl v Bílém domě v letech 1981 až 1989. A společnost Opona (ta byla předminulý rok hlavním organizátorem velkých oslav a připomenutí 20. výročí listopadové revoluce) přišla s revolučním návrhem: Přejmenujme pražské letiště Ruzyně na Letiště Ronalda Reagana.

 

Proč tento zajímavý návrh? Nejenom Opona a další organizace a významné osobnosti považují právě Ronalda Reagana za jednoho z nejvýznamnějších světových politiků, jenž přispěl k pádu železné opony a kolapsu komunistického bloku, který vedl Sovětský svaz.

 

 

 

„Zatím se Ronaldu Reaganovi od nás nedostalo žádného poděkování, 100. výročí jeho narození poskytuje skvělou příležitost tuto chybu napravit. Existují stavby, jež příznačně ztělesňují otevřený a svobodný svět, a mezi ně patří i mezinárodní letiště. Přejmenujme proto letiště Ruzyně na počest Reagana. V centru Evropy se Letiště Ronalda Reagana stane důstojným symbolem svobody namísto připomínky nejznámějšího českého vězení,” říká ke snaze nezávislé iniciativy Opona jeden z jejích členů, Martin Kotas.

 

 

V roce 2011 připravuje Opona i rozsáhlý projekt s názvem Týden svobody. Ten bude věnován 20. výročí dokončení odsunu sovětských okupačních vojsk z tehdejšího Československa a zároveň ukončení platnosti Varšavské smlouvy. Součástí Týdne svobody bude mezinárodní konference na téma bezpečnosti, veletržní přehlídka činností neziskových organizací, koncert za účasti umělců ze zemí, jež kdysi byly součástí Sovětského svazu a jeho satelitů, street party a průvod Prahou. Symbolem Týdne svobody bude růžový tank. Celá akce se uskuteční poslední červnový týden.