neandrtalci

neandrtalci Zdroj: Archív

Nové tvrzení vědců: Neandertálci byli zřejmě i kanibalové

O neandertálci, předvěké formě člověka, se zatím tvrdilo, že se živil především masem velkých býložravých zvířat, ale také mořskými živočichy. Tým španělských vědců ale před několika dny přišel s tvrzením, že naši předkové, kteří žili v Evropě a Asii před 240 000 až 30 000 lety, mohli být i kanibalové. Proč by ale pojídali maso stejných tvorů?

„Čeká nás ještě dlouhý výzkum, ale získali jsme pomocí nejmodernějších metod poznatky, že neandertálci jedli i maso svých soukmenovců,“ říká španělský paleontolog Antonio Rosas. Tým vědců provádí výzkum neandertálského osídlení v jeskynním komplexu El Sidrón na severu Španělska. Podrobnosti experti popsali v článku pro americký časopis The Proceedings of the National Academy of Sciences.

To, že neandertálci mohli být kanibalové, se tvrdilo už několikrát i v minulosti. Ale až výzkum v El Sidrónu, který probíhá již 16 let, ukazuje, že to může být pravdivá teorie. Nejvíce zajímá vědce fakt, proč se tak dělo.

 

 

Podle španělského týmu mohl mít kanibalismus dva důvody. Výzkumy ukazují, že neandertálci v určitých obdobích často trpěli hlady a proto jim nezbývalo nic jiného, než volit i podobnou formu potravy. Druhá teorie ovšem hovoří o tom, že se mohlo jednat o nám neznámý rituál či obřad, kdy bylo pojídáno maso jiných neandertálců, pravděpodobně nepřátel.
„Známky kanibalismu by nám mohly něco říci například o duchovním životě neandertálců. Mohlo to skutečně souviset s nějakým rituálem, ale to zatím nemáme potvrzeno,“ říká k tomu Antonio Rosas.

Podle španělských expertů mohou nová zjištění vést také k dalším zjištěním při objasňování vymření těchto předků člověka.