Julian Assange

Julian Assange Zdroj: Robbespierre

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange píše paměti

Byl vzýván hackery celého světa, proklínán politiky celého světa, pak poslán v Británii za mříže (zřejmě za sex bez kondomu!) a pranýřován ve zpravodajských relacích nejvýznačnějších světových televizních stanic. Teď ho celý svět bude číst. Julian Assange, zakladatel WikiLeaks, podle dnešních New York Times vydá v roce 2011 svou autobiografii. Britským novinářům se pochlubil, že si podle smluv s americkým vydavatelem Knopfem (Random House) a britským nakladatelstvím Canongate přijde na 1,7 milionu amerických dolarů.

 

Vzhledem k tomu, že finanční fondy WikiLeaks určené k zveřejňování tajných dokumentů se občas obestavují, bude devětatřicetiletý australský vydavatel a internetový aktivista peníze potřebovat. Možná je užije i na svou obranu – vysoce vzdělaná, inteligentní a vážená americká republikánka Sarah Palinová, která je (nejen) v politické geografii přibližně tak daleko jako exprezident George Bush Jr., si na Facebooku hystericky vylila srdce v tom smyslu, že by měl být Assange „stíhán jako teroristé“, neboť je „protiamerický agent s krví na rukou“ a „není novinář o nic víc než editor Inspire, nového anglickojazyčného listu Al-Kájdy“. Stranický kolega Palinové Mike Huckabee volá dokonce po Assangeově popravě – zakladatel WikiLeaks, dnes zřejmě nejvýznamnější novinář světa, se podle něj zveřejňováním tajných (i když pravdivých) informací dopouští velezrady.

 

 

Ale zpět k Assangeově knize pamětí. Podle mluvčího vydavatelství Random House půjde „o úplný popis jeho života až do dnešních dnů, čítaje v to založení WikiLeaks a práci, kterou na serveru odvedl“. Sám Assange, kterého z basy propustili, ale je „v domácím vězení“ pod dohledem policie, pak řekl londýnským Sunday Times, že „tuhle knihu nechce psát, ale musí“ – výdaje na právníky kvůli onomu sexuálnímu právnímu případu prý přesáhly 300 000 USD. Jedenáctého ledna, až začne soud, se dozvíme, jestli chudák Assange nebude nucen taky vydat album nebo natočit film, aby se z dluhů vysekal. Knize navíc zřejmě ukrojí část tržeb memoáry Daniela Domscheita-Berga, někdejšího Assangeova zástupce a de facto dvojky v mocenské hierarchii WikiLeaks. Jeho pohled na události, kniha Uvnitř WikiLeaks: Můj život s Julianem Assangem na nejnebezpečnější webové stránce světa, by měl vyjít v půlce února.