Londýnská demonstrace proti škrtům v rozpočtu a zvyšujícímu se školnému.

Londýnská demonstrace proti škrtům v rozpočtu a zvyšujícímu se školnému. Zdroj: Darek Šmíd

Studentské lži. To je důvod nepokojů kvůli školnému v Anglii

Byl to tento týden symbolický a výmluvný obrázek, který dominoval všem anglickým médiím. Auto následovníka trůnu princ Charlese a jeho manželky Camilly napadl rozzuřený dav mladých lidí. Ne, neprotestovali proti monarchii, ale proti zvýšení plateb na vysokých školách. Jistěže, nikomu se něco podobného líbit nemůže, ale vše zavání silnou demagogií.

Dnes platí studenti na anglických vysokých školách (například ve Skotsku je jiná situace) ročně 3200 liber (kolem 90 tisíc českých korun) a tato částky by se od roku 2012 měla zvýšit na šest až devět tisíc liber. Vypadá to mimořádně dramaticky a likvidačně, ale podívejme se na realitu:

- už dnes se studentům ve formě stipendií vrací část školného

- pro občany Evropské unie (a tedy i pro Čechy) také platí, že přes stipendia jim jde část peněz zpátky do kapsy

- ani zvýšené školné se nemá platit v průběhu studia, ale až po jeho skončení a to za podmínky, kdy mzda člověka překročí ročně 21 tisíc liber

- pokud tuto sumu nebude někdo vydělávat, bude mu splátka zatím odložena

- splácení školného je rozloženo na desítky let po skončení školy

- chudým studentům má být placení odpuštěno

- jsou připraveny i další varianty placení (či vlastně neplacení) pro sociálně slabší skupiny

 

 

A mohli bychom pokračovat dál. Protože o možnosti platit školné na vysokých školách se uvažuje i u nás (a jednou k tomu určitě dojde), mohl by být anglický příklad poučením. Jakékoli změny v těchto případech se musí připravit sociálně citlivě, s dlouhodobou perspektivou (podobně jako důchodové reformy) a hlavně se všichni u toho musí vyhnout lžím a demagogii. Jenže ta v Anglii zcela převládla. Hněv zatemnil mladým lidem mysl. Tvrdí totiž o školném něco úplně jiného, než jaké jsou konkrétní návrhy.