Disney World na Floride už bude rajom aj pre štvornohých miláčikov.

Disney World na Floride už bude rajom aj pre štvornohých miláčikov. Zdroj: americanthings.wordpress.com

Pod pozlátkem Disney Worldu pracují zaměstnanci v nelidských podmínkách

Když se řekne Disney, vybaví se mi jejich magický zámek, spousta malebných pohádek, kus amerického snu, a také Disney World. Disney, aniž bych byl jeho fanda, je pro mě symbolem spokojenosti, barevnosti, pestrosti a všeho dobrého, jako byste byli ve světě dětí. Navenek to opravdu tak je. Když jsem však viděl krátký dokument Mouse Trapped 2010, byl jsem trochu v rozpacích. Najednou ten, na první pohled úžasný Disney, již tak úžasný není.

Dokument zpovídá zaměstnance Disney Worldu, kteří pracují jako takzvaní „Cast Members“, neboli ti, kteří hrají po celém parku Mickey Mouse, kačera Donalda, nebo provozují lanovou dráhu. Bez ohledu na to, jak dlouho u Disneyho  pracují, se jejich výplata pohybuje kolem 8 dolarů na hodinu, což je jen těsně nad minimem v celých Spojených státech. Jsou navíc vázání smlouvou, v které jsou, jak název televizního dokumentu napovídá, chyceni do pasti.

 

Jeden ze zaměstnanců například uvádí, že má cukrovku a inzulín ho stojí 70 dolarů měsíčně. Řeší prý tak každý měsíc otázku, zdali si koupit buď inzulín, nebo pořádně nakrmit rodinu. Vítězí teplá večeře. Většina pracovníků se svěřuje, že svou práci dělá z lásky, která však není nijak ohodnocena. Mrzí je, že vedení společnosti prohlašuje, jak je celý Disney World postavený právě na těchto zaměstnancích, poté jim však není schopen dát osvětlení do maringotek, kde se převlékají do kostýmů. Pracují tedy nejen za pakatel, ale i ve velmi těžkých podmínkách.

 

 

„Já nechci žít nijak nadstandardně. Jen chci dostávat finanční ohodnocení odpovídající vykonané práci. Také by se mělo brát v potaz, že tu dělám už tolik let. Nechci se každý měsíc bát až mi přijdou účty a já vyhlásím bankrot, jako spousta mých kolegů. Pak mi zabaví auto, které splácím, a nebudu ani moc do té práce jezdit.“, řekla zaměstnankyně Shirley. Shirley během natáčení dokumentu zemřela.

 

Disney se očišťuje tím, že věnuje pravidelně stovky tisíc dolarů na charitu. Tu ale paradoxně je nucena využívat část jeho zaměstnanců, žijící na hranici minima.

 

 

Jak řekl sám Walt Disney: „Můžete nadesignovat, vyrobit a postavit to nejlepší místo pod sluncem. K tomu, aby se tento sen však stal realitou, potřebujete lidi.“  Doufejme tedy, že mu jeho lidé neutečou někam jinam za lepšími podmínkami. Pak bychom nejspíš o ono “nejšťastnější místo pod sluncem” přišli.

 

Dokument Mouse Trapped 2010 je ke shlédnutí i na You Tube: