policie

policie Zdroj: Policie.cz

Protidrogová centrála chce zasahovat do práce médií. Nepřipusťme policejní cenzuru!

Národní protidrogová centrála se snaží zasahovat do práce medií a určovat, jak má referovat veřejnoprávní televize. Pokusy omezit svobodu slova obvykle začínají takhle nenápadně.

Desátého listopadu vystoupil v pořadu Události, komentáře plukovník Jakub Frydrych, šéf Národní protidrogové centrály. A jaksi mimochodem zmínil, že podal dvě stížnosti Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Samozřejmě mě zaujalo, na co si stěžoval, tak jsem Radě napsal mail: „Ředitel NPC Jakub Frydrych uvedl v ČT, že si Radě stěžoval na dva konkrétní pořady o drogách. Mohli byste mi, prosím, sdělit, na které konkrétní pořady si pan plukovník stěžoval?“ Odpověď byla promptní a opravdu mě vyděsila. Zde je:

 

Reakce Rady pro rozhlasové a televizní vysíláníReakce Rady pro rozhlasové a televizní vysílání|archiv JXD

 

 

To si opravdu policie zkouší, co jí projde? To si protidrogovka opravdu myslí, že může určovat, co a kdo, případně jaké názory, nepatří na obrazovku? Poslal jsem velmi rozhněvané dotazy plukovníku Frydrychovi. Promptně odpověděl, že si na mne nikdy nestěžoval a že jediná stížnost, kterou Radě poslal, je tato:

 

Stížnost Radě pro rozhlasové a televizní vysíláníStížnost Radě pro rozhlasové a televizní vysílání|archiv JXD

 

Chvíli jsem přemýšlel a nechápal. OK, pan plukovník tvrdí, že si nestěžoval přímo na mne, jak jsem vyčetl z dopisu Rady. On se jenom pokoušel zasahovat do práce nějakého mého kolegy. Přitom - zda se policie pokouší cenzurovat mě, nebo jiného novináře, je úplně jedno. A stížnost psaná na hlavičkovém papíře Národní protidrogové centrály a poslaná Radě pokusem policie zasahovat do práce medií nesporně je.

 

Pak jsme spolu mluvili ještě telefonicky a pan plukovník opět popřel, že by si někdy stěžoval na mne. Když jsem se ale zeptal, proč tedy mluvil v TV o dvou stížnostech, vysvětlil, že se tehdy spletl a podal jen jednu. Ale na mé otázky odpověděl:

 


Vy si skutečně jedenadvacet let po revoluci myslíte, že policie má cenzurovat media?

Obecně se domnívám, že Policie ČR může podávat podněty Radě pro rozhlasové a

televizní vysílání, které se týkají obsahové náplně a vyváženosti pořadů. Vnímám to jako legitimní krok, který je v souladu s posláním policie. A to nechávám zcela stranou svůj osobní déletrvající pocit z médií, který by se dal nazvat cenzurou pod ekonomickým, vlivovým a konzumistickým diktátem.

 

Souvisí Vaše iniciativa s policejní akcí Ne liberalizační lobby, o  které před devíti lety psal Váš předchůdce Jiří Komorous?

Nesouvisí.

 

Tak jsem rozeslal na všechny možné instituce i osobnosti dotaz, co té aktivitě NPC říkají, protože já mám tendenci ji vidět jako policejní cenzuru. Až se mi shromáždí odpovědi, najdete je samozřejmě zde, a rádi otiskneme i reakci plukovníka Frydrycha, pokud bude chtít vstoupit do diskuse.