Islám

Islám Zdroj: ČTK

Teroristé chystají úder. Tentokrát podle všeho v Evropě

Svatá válka (džihád) pokračuje - a v plném tempu. Německý deník Berliner Morgenpost ve vydání z 9. listopadu 2010 přináší znepokojivé zprávy: v článku s titulem „Teroristé jsou na cestě do Evropy“ varuje německý ministr vnitra Thomas de Maiziére všechny státy Evropské unie.

 

De Maiziére svolal na 8. listopadu 2010 setkání ministrů vnitra a předložil jim svůj program s pěti základními body, jak čelit nastávající teroristické hrozbě. Podle Berliner Morgenpost autor programu prohlásil: „Máme důvody k obavám a zvýšené bdělosti. Existují doložené informace o připravovaných útocích  v Evropě a v Německu, i když jsme prozatím nezachytili žádnou stopu vedoucí k pachatelům.“

 

 

Německá zpravodajská služba BND nevylučuje ani případné teroristické útoky na středoevropská centra jako jsou Praha, Brno a Budapešť. Zatím je řeč o 15 - 25 příslušnících Al-Káidy pověřených připravit v Evropě podmínky pro uskutečnění teroristických útoků. Měly by být provedeny po vzoru úderu na „Taj Mahal Hotel“ v listopadu 2008 v indické Bombaji, jehož výsledkem bylo 101 mrtvých a přes 300 zraněných (The Telegraph, 26.11. 2008). Na následky zranění následně zemřelo dalších 94 lidí.

 

De Maiziére vyzývá všechny obyvatele Evropské unie, aby hlásili svým bezpečnostním orgánům podezřelé okolnosti - a to okamžitě. Jakékoliv nebezpečí z prodlení může mít naprosto fatální následky. Zpravodajské služby SRN odhalily totiž mezitím v oblastech Kolín nad Rýnem, Bonn a Mnichov celkem pět islámských „doupat “ (originál v němčině: “Schläferzellen“). Podle německého deníku Bild-Zeitung monitorují zpravodajské služby SRN celkem 700 osob z arabských a asijských zemí. Celkem 20 tzv. „bojovníků“ již dorazilo do Německa z pohraničních pakistánsko-afghánských oblastí. Podle de Maiziéra patrně teroristé udeří (po vzoru Bombaje 2008) na luxusní hotely ve střední Evropě s pomocí granátů a automatických zbraní. Protože pětihvězdičkové luxusní hotely lze zaregistrovat i v Praze, je zvýšená ostražitost zcela logicky na místě!

 

V ohrožení jsou rovněž Spojené státy. Podle odhadu americké výzvědné služby CIA je hlavou celého komplotu radikální jemenský duchovní vůdce Anwar al-Awlaki. Ten neváhal zveřejnit 8. 11. 2010 na internetu výzvu na adresu USA: „Buďto my, nebo oni!“ Jde samozřejmě o neslýchanou drzost.

 

 

Na základě těchto a dalších okolností navrhuje de Maiziére pro všechny ministry vnitra Evropské unie, tak jako USA , následující opatření: okamžité zvýšení bezpečnostních opatření v oblastech civilní i vojenské vzdušné dopravy. Neprodleně vytvořit černou listinu leteckých přistávacích ploch mimo území EU a USA , připadajících v úvahu pro přepravu zbraní a teroristického materiálu. Vyhledávání podezřelých zásilek pomocí nejmodernější techniky a okamžitá kontrola jejich obsahu. Zvýšení intenzity a kvality kooperace výzvědných služeb USA a Evropské unie v této oblasti světového terorismu.