Přemalované reklamy od Princezny Hidžáb

Přemalované reklamy od Princezny Hidžáb Zdroj: Archív

Přemalované reklamy od Princezny Hidžáb
Přemalované reklamy od Princezny Hidžáb
Přemalované reklamy od Princezny Hidžáb
Přemalované reklamy od Princezny Hidžáb
Přemalované reklamy od Princezny Hidžáb
12
Fotogalerie

Pozoruhodné fotky z Paříže: reklamy jsou přemalovány na muslimky

V pařížském metru se objevují již nějakou dobu pozoruhodné a pro někoho podivně přemalované módní reklamy. Jejich autorem je někdo, kdo si říká Princezna Hidžáb, údajná francouzská graffiti umělkyně. S kapající černou barvou udeří vždy v noci, ke svým útokům si vybírá polonahé retušované ženy a muže na reklamách umístěných v metru. Vždy na ně přimaluje černý islámský závoj. Sama to nazývá „hidžabizací“. Identita umělkyně zůstává zahalena tajemstvím.

Identitu umělkyně se ale pokusil v pátek 12. listopadu trochu poodhalit anglický list The Gaurdian. Vybíráme z něj malou ukázku a představuje ve fotogalerii i přemalované módní reklamy. Jen pro vysvětlení: Arabské slovo hidžáb znamená clona, závěs, avšak v dnešní době je toto slovo používáno hlavně pro muslimský šátek, kterým si žena zahaluje vlasy, krk a poprsí.

 

 

Co kromě jiného napsal The Guardian: „Princezna Hidžáb je tou nejnepolapitelnější pouliční umělkyní. Její nikábový guerrilla art byl již ale vystavován od New Yorku po Vídeň a vyvolal diskuze o feminismu s fundamentalismu. V ateistické republikánské Francii by se dala stěží najít silnější vizuální pointa, než sprejem načmárané závoje na módních reklamách. Nedávný zákaz nošení burky, který byl schválen v říjnu z iniciativy vlády Nicolase Sarkozyho, znamená, že je nezákonné, aby žena na veřejnosti měla zcela zakrytý obličej. Zákaz se vztahuje nejen na státní úřady, ale také na veřejnou dopravu, ulice, samoobsluhy ale i soukromé firmy. Podle vlády jde o ochranu práv žen a způsob, jak zabránit tomu, aby je muži nutili zakrývat si tváře. Je tedy Princezna Hidžáb francouzská muslimka, která vyjadřuje svůj hněv vůči systému? To by bylo na pařížské scéně, kde převládají muži, poměrně vzácné. Je snad levicovou feministkou, která má na mušce vykořisťování žen? A je vůbec muslimkou? Potkali jsme se s ní, ale zda je muslimka neprozradí. Ve skutečnosti je více než pravděpodobné, že Princezna není ani žena. V jejím smíchu je nízký tón, její ramena jsou trochu širší. „Skutečná identita  není vůbec důležitá,“ říká zastřeným hlasem. „Začala jsem to dělat, když mi bylo 17 let,“ říká. „Kreslila jsem zahalené ženy na skateboardech a další podobné grafické kousky, když jsem najednou pocítila potřebu konfrontovat se s okolním světem.“

 

 

Prvním graffiti závojem, který Princezna vytvořila, byla v roce 2006 „nikabizace“ reklamního plakátu na album nejoblíbenější francouzské raperky Diam, která nedávno sama konvertovala na islám. Vzhledem k tomu, že si pařížské metro své reklamní plochy dobře chrání, její práce nevydrží déle než 45 minut, maximálně hodinu, poté ji zaměstnanci strhnou. Dnes už je velice vybíravá a dělá jen čtyři až pět graffiti „zásahů“ v Paříži ročně. Avšak každý je pečlivě vyfotografován a poté si žije svým vlastním životem na internetu. Její příští akce se prý zaměří na její oblíbenou cílovou značku: H&M. Konec konců její reklamní kampaní je právě olepené celé pařížské metro.

 

Tolik ukázka z článku anglického deníku The Guardian. V každém případě přišla Princezna Hidžáb, a je jedno, kdo to vlastně je, se zajímavým a moderním nápadem.

 

Zdroj: http://www.presseurop.eu/cs/content/article/387101-tajemstvi-princezny-hidzaby