Virgen de la Paz, Venezuela. Socha Panny Marie je vysoká 46 metrů. Dokončena byla v roce 1983.

Virgen de la Paz, Venezuela. Socha Panny Marie je vysoká 46 metrů. Dokončena byla v roce 1983. Zdroj: Archív

Socha Buddhy v čínském Henanu, výška 153 metrů
Socha Buddhy v čínském Henanu, výška 153 metrů
Socha Buddhy v čínském Henanu, výška 153 metrů
Socha Buddhy v čínském Henanu, výška 153 metrů
Laykyun Setkyar, Barma. Socha Buddhy se tyčí do výšky 130 metrů.
19
Fotogalerie

Ježíš nebo Buddha? Prohlédněte si fotografie největších soch

Reflex vás již informoval o největší soše Ježíše Krista, která bude za pár dní odhalena v Polsku. Našli jsme pro vás i jiné obrovité sochy, které jsou zasvěceny bohům či svatým. Můžete tak porovnat, zda naši sousedé se svým Kristem opravdu mohou dovolit konkurovat ostatním zemím, kulturám a náboženstvím.

Prvenství si, jak už si musíme čím dál tím více zvykat, drží Čína se svým Buddhou. Nachází se v Henanu a tyčí se do výšky 153 metrů. Samotná socha má metrů 128. Jen jeho trůn měří 22 metrů. Dokončena byla v roce 2002.

 

Druhou příčku obhajuje Barma, která se pyšní Buddhou vysokým 116 metrů. S podstavcem měří 130 metrů a dostavěna byla v roce 2008.

 

Ani třetí místo Asii neuniklo, a drží si ho Japonci. Opět, nečekaně, s Buddhou. Ve městě Ushiku si postavili sochu vysokou 110 metrů a to v roce 1995. S podstavcem měří jejich Ushiku Daibutsu 120 metrů.

 

Fotografie obrovských soch naleznete v přiložené galerii:

 

Pro naši kulturu je nejvyšší socha Pany Marie neboli Pany míru. Dokončena byla v roce 1983 ve Venezuele a měří 46,7 metru. Tudíž jen o 70 centimetrů méně, než má socha Svobody v New Yorku.

 

 

Dosud nejvyšší socha Ježíše se nachází v Bolívii, její celé jméno je Cristo de la Concordia a tyčí se do výše 34 metrů. Nejslavnější sochu Krista však najdete v brazilském Riu de Janieru a měří “pouhých” 30 metrů.