Vězeň svědomí, Číňan Liou Siao-po získal Nobelovu cenu míru

Vězeň svědomí, Číňan Liou Siao-po získal Nobelovu cenu míru Zdroj: EPA

Číňané vydírají Čechy: nechoďte na předávání Nobelových cen

Liou Siao-po je kriminálník. Bojkotujte letošní předávání Nobelovy ceny míru, kterou letos dostal. Diplomatickou nótu s tímto vzkazem zaslalo čínské velvyslanectví v Oslu české ambasádě v Norsku. Výzvu dostaly v Norsku i jiné úřady evropských zemí. Reflex má čínskou nótu k dispozici a přetiskujeme ji zde v celém znění.

„Liou Siao-po je kriminálník, který porušuje čínské zákony… a byl odsouzen čínskými soudy. Případ Liou Siao-po nemá nic společného s ochranou lidských práv. Doufáme, že vaše země a váš ambasador upustí od podpory jakéhokoli prohlášení nebo akce, která ohrožuje stabilitu Číny a… upustí od protičínských aktivit,“ stojí v čínském dokumentu, který Reflex.cz získal z diplomatických zdrojů.

 

Stejně Čína tlačí i na ostatní evropské země, jejichž zástupci se hodlají účastnit slavnostní ceremonie. Letos má být vyznamenán čínský disident, jehož německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung označil za "čínského Havla". Liou Siao-po je literární kritik, který byl jedním z vůdců protestů na Tchien-an-men v roce 1989. Je spoluautorem a signatářem charty 2008, která navazuje na československou Chartu 77 a sepsána byla v roce, kdy Česká republika předsedala Evropské unii. Za to si nyní disident v čínském vězení odpykává 11 letý trest.

 

"Cena je zasvěcena ztraceným duším ze 4. června, mrtví z Tchien-an-menu obětovali svůj život za mír, svobodu a demokracii", řekl podle agentury AP laureát své ženě, která ho navštívila ve vězení.

 

 

České ministerstvo zahraničních věcí oznámilo, že na čínský nátlak nepřistoupí. „Velvyslanec ČR v Norsku se vždy účastnil této ceremonie na pozvání  pořadatelského výboru, stejně jako norský královský pár, vláda a diplomatický sbor, Tyto zvyklosti a tradici neporušíme ani letos,“ uvedl mluvčí ministerstva Vít Kolář. Podobně reagovali velvyslanci Dánska, Nizozemska, Německa či Velké Británie.

 

Diplomatická nóta, zaslaná české ambasádě v Norsku.Diplomatická nóta, zaslaná české ambasádě v Norsku.|Archív