Tváře barmského útlaku

Tváře barmského útlaku Zdroj: Platon ve spolupráci s Human Rights Watch, www.platonphoto.com

Win Min, někdejší student medicíny, se roku 1988 stal lídrem demonstrací za svobodu a demokracii. Po letech bojů v džungli, Barmu opustil a stal se jedním z nejhlasitějších intelektuálů v exilu. Studoval na Harwardu, společně s dalšími aktivisty z Vahu Development Institute usiluje o pokojnou změnu režimu.
Ne všechny HIV pozitivní děti v Barmě dostávají léky, které potřebují k životu. O tyhle sirotky se stará organizace SAW, která jim v Thajsku zajišťuje přístřeší, vzdělání a retroviry. Děti si podle staré barmské tradice namalovaly tváře pastou ze stromu tanaka, má je nejen zdobit, ale i chránit.
Tento šestnáctiletý kluk z Mandalay si zakrývá tvář, aby neprozradil svou identitu. Byl jedním z dětských vojáků, podařilo se mu utéct, když byl poslán do přední linie. Barma je zemí s největším počtem dětských vojáků na světě.  Jsou nedílnou součástí státní armády, která je verbuje, jakmile dosáhnou věku 11 let. Dětské vojáky ale používají i opoziční skupiny. Až dvacet procent barmských vojáků je podle organizací pro lidská práva mladších 18 let.
Zámek z barmské věznice je uchován v Muzeu politických vězňů v Mae Sot v Thajsku.
Bo Kyi je bývalý politický vězeň, účastnil se pokojných demonstrací roku 1988, o dva roky později byl zatčen. V kriminálu strávil 7 let a tři měsíce. Byl vyslýchán, mučen. Ve vězení se rozhodl: dostane-li se na svobodu, udělá maximum pro propuštění nespravedlivě odsouzených lidí, kteří trpí v barmských lágrech. Uprchl do Thajska, kde se stal zakladatelem Asociace politických vězňů. Nyní v exilu neúnavně usiluje o propuštění více než 2 100 vězněných Barmánců. Pomáhá též jejich rodinám.
15
Fotogalerie

FOTOGALERIE: Tváře barmského útlaku

Umlčování disidentů, mučení, věznění, nucené práce, útoky na etnické menšiny, děti v prvních bojových liniích, to je Barma.

Vláda generálů, která zemi řídí od roku 1962 vyhlásila na neděli 7. listopadu první volby po dvaceti letech. Řecko-britský fotograf Platon, který je jedním z mistrů současného portrétu, zdokumentoval  ve spolupráci s Human rights watch v Thajsku tváře barmských uprchlíků, kteří byli ze země vyhnáni. Umlčet se je ale barmskému režimu nepodařilo. Reflex získal možnost portréty zveřejnit.