Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Žebříčky korupce jsou v případě Česka někdy nesmyslné

Situace s korupcí je v Česku rok od roku horší. To nám koncem října oznámila mezinárodní organizace Transparency International. Naše země je podle ní v tomto případě až na 53. místě ze 178 hodnocených zemí. Ovšem, když se na tento index podíváme podrobněji, tak někdy postrádá logiku.

„S jistou nadsázkou se dá říct, že korupční špína je zažraná a nechce pustit," komentoval letošní žebříček David Ondráčka, ředitel české pobočky Transparency International. S jistou nadsázkou se dá ale také říci, že pan Ondráčka „plácá“.

 

Samozřejmě, že korupce v Česku, stejně jako všude jinde, existuje. Jak je ale obvyklé i v jiných oblastech života, Češi mají tendenci zveličovat a přehánět. Lidé sice na úplatkářství nadávají a kritizují ho (už za komunismus bylo známé heslo „kdo nekrade, okrádá rodinu“), ale ve skutečnosti se s korupcí potkalo daleko méně lidí, než jak by mohlo vyplývat z tabulky Transparency International. V relevantnějších průzkumech tvrdí kolem pětiny až třetiny Čechů, že se s korupcí přímo potkali. Je to víceméně podobné, jako jinde ve srovnatelných zemích (Somálsko či Afghánistán vynechejme).

 

 

Kdo navíc zná podrobněji situaci v některých státech světa a pokusil se tam i něco občas vyřídit, tak ví, že tabulka Transparency International nemůže odpovídat ve všech parametrech realitě. Na prvních místech jsou Dánsko, Nový Zéland, Singapur, Finsko, Švédsko. Kanada, Nizozemsko, Austrálie, Švýcarsko a Norsko. Ano, to bude podle všeho pravda. Česká republika je pro tento rok na 53. místě. Před námi jsou ale Uruguay (24. místo), Kypr (28), Botswana (33), Bhútán (36), Omán (41) či Saúdská Arábie (50). Těsně za námi Jižní Afrika (54). Pokud je ve většině těchto zemí korupce menší než u nás, tak se žebříček nezakládá na pravdě, ale na dojmech.

 

On navíc celý index vzniká na základě dojmologie a ne na základě exaktního měření a šetření. Proto se Česko umísťuje tak, jak se umísťuje. Češi budou totiž o korupci, která tak masivně obklopuje jejich život, přesvědčeni vždy, i kdyby její míra klesla.

 

CO JE KORUPČNÍ INDEX TRANSPARENCY INTERNATIONAL

Tento index prý odráží politickou stabilitu, dlouhodobou kontrolu a regulaci střetů zájmů. Řadí jednotlivé země podle stupně vnímání (ne měření) korupce ve veřejné sféře. Je to složený index, který čerpá údaje ze 13 zdrojů poskytnutých různými institucemi.