Alexandr Hemala a Jitka Šorfová

Alexandr Hemala a Jitka Šorfová Zdroj: archiv ČT

ČT podvádí koncesionáře se StarDance v hlavních zprávách

To, že Česká televize vysílá nejrůznější zábavné pořady, je dávno známo. Že ale jejich propagací manipuluje i zpravodajství, je trestuhodné. Naposledy se jí tom podařilo v sobotu večer 30. října ve zpravodajské relaci Události, kde zcela nepřiměřený prostor věnovala reklamě na svoji taneční soutěž StarDance. Dva příspěvky o tancování zabraly neuvěřitelné 4 minuty a 23 vteřin z celkové půlhodiny Událostí.

Jak ale souvisejí příspěvky o soutěži „StarDance IV…když hvězdy tančí“ se zpravodajstvím? Jakou relevantní informaci nám tím ČT chtěla sdělit? Co zásadního to ovlivňuje v naší zemi? Jak to souvisí s propagovanou veřejnoprávností? Byl to jen další podvod na koncesionářích, kteří jsou ze zákona donuceni platit podobné výlevy.

Na svých internetových stránkách ČT uvádí, že Události vysílané každý den v 19.00 jsou „hlavní zpravodajská relace České televize. Souhrn nejdůležitějších událostí dne v ČR i ve světě“. StarDance patří mezi nejdůležitější události v Česku? To se snad museli v ČT zbláznit. Vždyť redaktor jen „tajemně“ prozradil, že novinkou soutěže bude energický tanec chacha. Vskutku zásadní informace, kterou jsme potřebovali ve zprávách slyšet. A pak následoval příspěvek, jak se na StarDance sází.

Kodex ČT ovšem popisuje práci veřejnoprávního média jinak. V článku 5 pojmenovaném „Péče o informace ve zpravodajství a aktuální publicistice“ najdete i tato slova:  „Zařazení a pořadí informací ve zpravodajské agendě se řídí vahou předpokládaných dopadů na život obyvatel České republiky. Při editoriálním rozhodování však nelze opomíjet mezinárodní vlivy a vztahy, které působí napříč státy, kontinenty či kulturami. Zpravodajství a aktuální publicistika v tomto smyslu ukazují Českou republiku v rámci evropského a světového dění.“ V tom případě jsou informace o StarDance v Událostem absolutním výsměchem divákům. Jaké dopady má StarDance na život obyvatel? Nulový! Jak ukazují Českou republiku v rámci světového dění? Nijak!

A další věta z Kodexu: „Redaktoři České televize si musí při vystupování ve zpravodajských a aktuálně publicistických pořadech počínat tak, aby divák nemohl rozpoznat, jaký mají na věc, o níž informují, názor.“ Stačilo se podívat na to amatérské nadšení, které redaktoři při popisování StarDance v Událostech předvedli. Další podvod na divácích.

Aby bylo jasno, nemám nic proti samotné taneční soutěži StarDance, dokonce ani ne v programu České televize. Ale odmítám manipulaci hlavní relace Události s použitím podobných metod, které nemají se zpravodajstvím absolutně nic společného.

Pokud to chce Česká televize dělat, ať si to dělá. Ale nemáme jí za to nuceně platit koncesionářský poplatek. Poslanci a poslankyně, zrušte ho!