Octavia, Čína

Octavia, Čína Zdroj: Reflex.cz

Budeme dovážet škodovky z Číny?

Během pěti až deseti let by se více než polovina škodovek mohla vyrábět mimo naši republiku, hlavně v zemích, jako Čína, Indie a Rusko. A když škodovky, možná i něco jiného.

Je to zvláštní svět, ve kterém si koupíte škodovku - a ona bude dovezená z Číny. Čtenáři internetových debat už se dali do literární činnosti a spekulují o tom, jestli je pro nás výhodnější vyvézt do Číny celé továrny, nebo jen soudruhy. Pokud jde o továrny, už se stalo a pokud jde o vývoz soudruhů, není jisté, že by o ně byl zájem, protože těch zrovna v Číně budou mít dost. A i proto, že soudruzi, aspoň ti výše postavení, si jistě nějak poradili i v době oficiální politiky jednoho dítěte.

 

Je to marné, dvacet let po revoluci se o tom, kde si co škodovka dělá, nerozhoduje někde „na vládě“, protože automobilka vládě nepatří. Kdyby náhodou pořád ještě patřila, mohla by posledními modely zásobovat tak leda Národní technické muzeum, pokud se ho ještě někdy podaří otevřít.

 

Kdyby se vyplatilo vyrábět olomoucké tvarůžky v Číně, nebo becherovku tamtéž a vozit to zpět do Česka, samozřejmě že by na to došlo, pokud by to někoho napadlo. Můžeme se toho za pár let dočkat, stejně jako se můžeme dočkat další světové války. Dějiny nejsou předem dané.

 

No nic. Takhle to přece bylo vždycky. Jako kdyby Jan A. Baťa nestěhoval své továrny už za první republiky do ciziny. Historie ukázala, že to bylo celkem to nejrozumnější, co mohl dělat.

 

Peníze se vždycky spojitě přelévají z jedné nádoby do druhé. Představme si, že by se všechny škodovky vyráběly na východě. Znamenalo by to nejspíš pohromu pro české pracovníky, pokud by ti nevyráběli něco jiného. Znamenalo by to možná zisk pro české zákazníky, kteří by dostali totéž auto, ale levnější. Z hlediska běžného občana je záhada, proč Francouzi tolik bojovali proti polskému instalatérovi. Koho je víc, Francouzů, kteří potřebují instalatéra, nebo francouzských instalatérů? Jenomže francouzští adolescenti už jsou napřed a již dnes demonstrují kvůli svým důchodům, které se jich budou týkat tak za půl století.

 

 

Bránit „to naše“, „národní“, je slepá ulička. Někteří intelektuálové bránili české sklo. Bylo by zajímavé zjistit, kolik českého skla si sami v posledních letech nakoupili. K pádu mnoha podniků došlo určitě i rozkradením a neschopností, ale to nebude případ škodovky. Pak tu máme ještě naše národní klenoty. Ještě že nemáme Čínské aerolinie (ČSA), Čínské dráhy (ČD). To jednoho hned zahřeje, jak se nám tyhle podniky pod českým vedením rentují. A politiku jednoho dítěte už naši občané zavedli spontánně dost sami, ani na to soudruhy nepotřebovali.

Tak už to na světě chodí. Když staví Korejci automobilky u nás, tak nám to nevadí.