737

737 Zdroj: archiv

Někdo útočí laserem na letadla nad Ruzyní. Potřebujeme protilaserový zákon?

Laserový útok na letadlo poškodil nedávno jednomu pasažérovi před přistáním na Ruzyni oko. Díval se z okénka, když přiletěl paprsek a způsobil muži popálení rohovky a spojivky. Nebylo to poprvé, kdy k tomu u nás či v zahraničí došlo.

 

Protože se útoky na letadla laserovými paprsky objevují ve světě stále častěji, už vznikají dokonce i zvláštní zákony, které mají takové nechutné a samozřejmě nebezpečné jednání trestat. Ve Sněmovně se údajně připravuje zákon, který by užívání laserů v okolí letišť trestal milionovými pokutami.

 

 

Přísné tresty jsou v tomto případě na místě. Jen je otázka, proč potřebujeme na všechno zvláštní zákon. Možná by policii a soudům při troše snahy stačily i normy, které existovaly už v době, kdy žádná letadla neexistovala, tedy klidně z 19. století. Útok je prostě útok. Budeme mít zvláštní zákon na ochranu cestujících ve vlaku, na které výrostci házejí kameny? A další zákon proti blbečkům, co z dálničních mostů házejí kamínky na auta? Příliš si ten život komplikujeme. Vymýšlíme nové zákony a nové úřady. Máme policii a soudy a kromě nich mnoho dobrovolných organizací, které se zabývají ohroženými lidmi, a také media, ale stejně jsme přidali ombudsmana a pak ještě ministra pro lidská práva. Možná by to chtělo ještě jednoho ministra, který by hlídal toho prvního ministra, zvlášť když toho prvního ministra už (asi) nemáme. Taky máme poradce pro lidská práva, ale to je Roman Joch, takže by někdo mohl vymyslet úřad na hlídání Jocha a další úřad, který by hlídal, jestli jsou při ochraně Jocha a práv vynaloženy všechny prostředky účelně. To víte, důvěřuj, ale prověřuj.

 

Útočit na letadla – a to jakýmkoli způsobem – je pochopitelně hnus a nebezpečí prvního řádu. Tohle když spadne, máme o čem psát rok. Ale proč na to musí být extra norma? Trochu to připomíná bizarní čínskou klasifikaci zvířat, kterou vymyslel spisovatel Jorge Louis Borges. Zvířata se dělí na: patřící císaři, nabalzamovaná, zdomácnělá, prasátka, sirény, bájné, toulavé psy, zvířata zahrnutá do této kategorie, co jsou jako bláznivá… a tak dále. Velká legrace, než nám dojde, že lidská tvořivost nemá hranic a to nejen, když jde o balzamovaná zvířata. O právnících se říká řada ošklivých věcí, ale je paradox, že v zákonodárném sboru najdete kdejakého zemědělského inženýra a sněžného skokana, ale právníků moc ne. Možná by řádili stejně jako tihle samouci, ale třeba víc podle nějakých pravidel.

 

 

No nic, třeba se dočkáme zvláštních zákonů proti útokům, třeba proti terorismu vedenému: laserem, kuší, v sobotu, muslimy, katolíky, z lásky, před obdržením Nobelovy ceny, omylem (třeba když někdo hodí zápalnou láhev na dům a tvrdí, že si myslel, že tam nikdo není), po přečtení Zeleného Raoula, po uřknutí, po přečtení článku o muži jménem Pomeje, po přečtení tohoto článku. Pak si můžeme ještě změřit teplotu bezpečným euroteploměrem bez rtuti a ve svitu vláknaprosté žárovky a po požití léku proti nadýmání (jen ne žádné emise!) vymyslet ještě nějaký další zákon. Třeba že se kanystr s benzínem nesuší v hořícím krbu, protože to zatím ještě nikdo legislativně nepokryl. Jak říkali už středověcí myslitelé, lépe je na tom ten, kdo něco má, než když to nemá. Fakt je, že přes svou obraznost a všelijaká zjevení ani oni netušili, co všechno je na světě možné. Kdo svítí na letadla laserem, je idiot a má nejspíš sedět, pokud je v běžném slova smyslu příčetný. Už ale vidím všechny ty zadržené skauty s baterkou posbírané bdělými orgány v Divoké Šárce.