Reinhard Heydrich

Reinhard Heydrich Zdroj: Bundesarchiv

„Heydrichu, ty kokote.“ Nová kniha o Češích přináší i tuto hlášku

Udělej si ráj (Zrób sobie raj). Takové je jméno nové knížky polského spisovatele a novináře z deníku Gazeta Wyborcza Mariusze Szczygiela. Autor se i u nás už proslavil knihou reportáží Gottland, která mapovala poslední století české historie. Jeho nové dílko je opět o Češích.

„Napsal jsem to pro Poláky, aby si mohli číst o Češích a podívat se při tom sami na sebe,“ řekl Szczygiel agentuře ČTK o své nové knížce. „V Polsku je ráj předem shora daný, ale Češi jsou takoví individualisté, že mají vlastní nápady, jak naložit se životem,“ tvrdí dále autor, který o sobě mluví jako o vyslanci češství v Polsku.

 

 

Szczygiel chce v novém díle především ukázat, že Češi na rozdíl od Poláků přistupují k vlastním dějinám bez patosu. V kryptě kostela svatého Cyrila a Metoděje na pražském Novém Městě, kde svůj život ukončili parašutisté, kteří v roce 1942 provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, například polského spisovatele okouzlila cedulka ležící mezi věnci. Stálo na ní: „Heydrichu, ty kokote“. V Polsku by prý v této souvislosti spíše očekával slova o nezapomenutelných hrdinských činech.

 

Zaujal vás tento článek? Podpořte Reflex.cz v hlasování o Křišťálovou Lupu 2010 v kategorii Média - všeobecná. Děkujeme.

 

V češtině má kniha Mariusze Szczygiela vyjít příští rok na jaře.