Jeden z posledních zachráněných horníků Raul Bustos se svou přítelkyní

Jeden z posledních zachráněných horníků Raul Bustos se svou přítelkyní Zdroj: Reuters, ČTK, EPA

Reality show v Chile skončila. Začne další, méně veselá, na povrchu?

„Chi! Chi! Chi! Le! Le! Le! Mineros de Chile! (Horníci z Chile!).“ Tak povzbuzují v Chile fanoušci na fotbalových stadiónech. Samozřejmě kromě toho „mineros de Chile“. Teď se tento pokřik neustále ozýval při záchranné akci na dolu San José na severu země. Nakonec vše ve čtvrtek dobře skončilo a zavalení horníci se po 69 dnech dostali na povrch. Čeká je ale v „normálním“ životě podobně velké štěstí?

 

Podle lékařů je téměř jisté, že dlouhý pobyt v dole zanechá na 33 mužích zdravotní a psychické následky. Podmínky života pod zemí byly extrémní. V dole byli horníci mimo jiné zasaženi podzemními plyny, což se mohlo podepsat na vzniku dalších potíží, jako jsou výpadky paměti. Projevit se to však může až za několik týdnů. Psychologové pak říkají, že některé chilské hrdiny budou zřejmě ještě měsíce pronásledovat noční můry a deprese.

 

A navíc radost z neuvěřitelného štěstí, jež horníky potkalo (a kdo by jim ho nepřál), se může podle odborníků na mezilidské vztahy brzy změnit v noční můru. Proč? Poměrně chudé rodiny totiž dostaly neuvěřitelné množství nejrůznějších darů, hovoří se o velkých částkách, aby horníci už nemuseli nikdy fárat, sypou se nabídky na vystupování v televizi a reklamách. Jenže muži, jejichž životem byla práce v podzemí, nejsou na něco podobného vůbec připraveni. Nebývalé množství peněz může postupně rozvrátit některé rodiny, protože prudká změna životního stylu a životní úrovně mívá téměř vždy podobné důsledky.

 

Po velkolepých oslavách a ocenění statečnosti i odolnosti horníků zřejmě nastanou týdny, měsíce a roky, které budou pro všechny zúčastněné poměrně složité a mohou přinést nečekaný rozvrat osobní.