hornici

hornici Zdroj: archiv

Záchrana chilských horníků je v plném proudu

Představa pomalého posouvání se stísněnou šachtou, která má přes půl kilometru, je klaustrofobická noční můra. Pro třiatřicet chilských horníků však šlo o symbol svobody.

 

Krátce po páté hodině ranní našeho času vystoupal na povrch ve speciální kapsli první z horníků, kteří strávili poslední dva měsíce v podzemní kobce. Florencio Ávalos se na povrchu setkal se svým sedmiletým synem (pokud byl po ruce nějaký šikovný fotograf, pak se tato momentka příštímu World Press Photu nevyhne, i kdyby s sebou měl jen fotoaparát na mobilu), v půlhodinových intervalech po něm začali ze zavaleného dolu stoupat na povrch další horníci.

 

 

Zachráněné horníky nyní čeká cokoliv jiného, než bezstarostná dovolená. Po době strávené ve tmě a stísněném prostoru jim kromě psychických problémů jako je posttraumatická stresová porucha a výpadky paměti hrozí i potíže spojené s možnou dekompresí, vdechováním podzemních plynů a poruchami spánkového cyklu. Což ale asi není to, co by v tuto chvíli nějak zvlášť řešili ti muži, kteří se teď po dvou měsících znovu setkávají se svými rodinami.