Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Stát odmítá zveřejnit pumpy, které šidí. Šidí sám stát?

Po letech čekání se konečně objevil neoficiální seznam benzínových pump, na kterých šidí nejrůznějším způsobem zákazníky. Myslíme tím šizení s benzínem a naftou. Ovšem stát, konkrétně Česká obchodní inspekce, pořád tvrdí, že zákon mu neumožňuje, aby podobné informace byly zveřejňovány. Jak je to vůbec možné?

 

Seznam „šidících pump“ (najdete ho na konci článku) získala společnost Acta non verba. Nejdříve si nechala poslat seznam všech prováděných kontrol na čerpacích stanicích a pak seznam benzínek, jež prošly. Z průniku dat získala seznam nekvalitních pump. Česká obchodní inspekce se od něj ale distancuje, přestože dodané údaje pocházejí právě od ní. Kryje snad stát zlodějinu?

 

„Dokud neubude přijat zákon, který nám nařídí, abychom tyto věci zveřejňovali, tak je nebudeme zveřejňovat,“ prohlásil mluvčí České obchodní inspekce Tomáš Vozáb. A co by tak měla tato organizace zveřejňovat, když ne provinilce, kteří okrádají a šidí občany? Pokud existuje tak hloupý zákon, jenž to neumožňuje, měla by ho sněmovna změnit.

 

Nemožnost kontrolovat kvalitu benzínu a nafty je letitým problémem a může za to stát. Vůbec v tomto případě nechrání občany a podporuje tak možnou zlodějinu. Nebo snad chce někdo tvrdit, že ve všech případech je vše v pořádku? To v Česku není možné v žádném oboru podnikání.

 

Nepoctivé benzinové pumpyNepoctivé benzinové pumpy|Acta non verba