Kim Čong.un

Kim Čong.un Zdroj: Archív

Nastupující severokorejský diktátor Kim Čong-un byl v Praze

Nejuzavřenější země světa, komunistická Severní Korea, připravuje nástupce diktátora Kim Čong-ila. Má jím být jeho nejmladší syn Kim Čong-un. A jak zjistil exkluzivně Reflex, tento člověk v minulosti navštívil i Prahu. Potvrdily to severokorejské i české zdroje.

 

„Pobýval léta v Evropě a Prahu v minulosti navštívil. Byl ale v české metropoli čistě jako soukromá osoba, nemělo to nic společného s žádným politickým posláním,“ říkají severokorejské zdroje. Striktně však požadovaly utajení identity, protože informace podobného charakteru o nejvýše postavených politicích jsou v totalitní KLDR vždy přísně utajovány.

 

České tajné služby ale potvrdily, že Kim Čong-un skutečně v Praze byl a že jeho pohyb byl některými orgány monitorován. Podle dostupných informací se ale nejednalo o žádné šetření kvůli podezřelé činnosti, spíše šlo o rutinní sledování související s některými „návštěvami“ ze Severní Koreje, které do Česka přijíždějí. Je totiž známo, že část Severokorejců, které režim pouští na cesty do zahraničí, používá sice oficiální pravé pasy, ale má v nich falešná jména. Důvod? Vzhledem k akutnímu nedostatku určitého zboží, Severokorejci kryti diplomatickými pasy jezdí po světě a obchodují. Existují u toho ale podezření z daňových úniků. Několik takových cest zaznamenaly tajné služby i v Česku.

 

Ovšem Kim Čong-un, jako člen vládnoucí rodiny, měl to privilegium, že mohl studovat v cizině (pobýval na soukromé mezinárodní škole u švýcarského Bernu) a proto podnikal různé cesty po Evropě. Tak se dostal i do Prahy. Kdy přesně zde byl, ale nikdo nechce sdělit. Předpokládá se, že to mohlo být někdy před pěti až deseti lety. Dnes mu je 27 let (severokorejská vláda upravila rok jeho narození a spekuluje se, že se narodil buď v roce 1981 nebo 1983, ale oficiálně je to rok 1982)a před dvěma lety se měl vrátit po studiích do Severní Koreje.

 

Velký článek o Kim Čong-unovi si přečtěte v Reflexu, který vyjde 14. října.