Brahova hrobka bude na týden otevřena. Vydá tajemství

Brahova hrobka bude na týden otevřena. Vydá tajemství Zdroj: Jan Rybář

Zjištění Reflexu: Smlouva o otevření hrobky Tychona Brahe je podepsána

Dánští a čeští vědci se v listopadu pokusí vyřešit záhadu starou více než 400 let: jak zemřel Tycho Brahe. Jens Vellev, šéf dánského týmu, dnes potvrdil Reflexu, že konečná smlouva o unikátním výzkumu je už podepsána. A nic tedy nestojí v cestě zkoumání ostatků, které má především potvrdit či vyvrátit spekulace, že Brahe byl na podzim roku 1601 zavražděn.

 

„Ano, smlouva je podepsána, přijedeme v listopadu,“ uvedl Vellev z dánské Aarhuské univerzity. To potvrzují i představitelé církve. „Vše k tomu směřuje,“ řekl dnes také Štěpán Filipec z Týnského chrámu, kde je vědcova hrobka. Přesné datum týdenní akce zatím nebylo zveřejněno, podle zdrojů Reflexu půjde o druhou polovinu listopadu.

 

Dvojí zkoumání vlasů a vousů slavného astronoma rudolfínské Prahy objevilo v devadesátých letech vysoké koncentrace rtuti, což vedlo k dohadům, zda ho právě otrava rtutí neposlala na onen svět. A sami vědci tak přišli s teorií, že to mohla být vražda. Brahe se roznemohl v říjnu 1601 na hostině Petra Voka z Rožmberka a po necelých dvou týdnech, 24. října 1601, zemřel. Vědci se na základě dobových svědectví domnívají, že ho postihla urémie, teda selhání ledvin. Což zapadá do nových poznatků, že v jeho vlasech a vousech byly zvýšené koncentrace rtuti.

 

Ale jak se tam ta rtuť dostala? Verze jsou dvě: buď se přiotrávil sám tím, že se „léčil“ svým vlastním lektvarem, v němž byla rtuť hojně zastoupena. Anebo ho mohla dostihnout ruka vraha. Právě tato znepokojivá otázka je podle lidí obeznámených s okolnostmi exhumace hlavním důvodem mnohaleté snahy Dánů ostatky prozkoumat pořádně. Případných kandidátů na to, kdo ho mohl chtít zavraždit, je více než dost. Patří k nim i jeho blízký spolupracovník astronom Johannes Kepler či někdo jednající na objednávku dánského či pražského panovnického dvora.

 

Autor je novinář. Jeho detektivka Čtvrtá kostka, která přináší alternativní rozřešení Tychonovy smrti, vychází v říjnu.

 

Více o smrti Tychona Braheho si přečtěte v novém Reflexu. Další informace najdete také na stránkáchhttp://www.tychobrahe.cz/.