Plánované úpory se dotknou mnoha domácností a sociálně slabších občanů.

Plánované úpory se dotknou mnoha domácností a sociálně slabších občanů. Zdroj: Profimedia.cz

Drzé české banky: 60krát vyšší poplatky než na Slovensku

Že jsou bankovní poplatky v Česku nesmyslně vysoké se ví dlouho. Situace dokonce došla do takového absurdna, že server bankovnipoplatky.com, který tento trend začal před lety kritizovat, dnes už jen rezignovaně opisuje v sekci Bankovní vlaštovky všechny změny bankovních sazebníků jednotlivých bank.

 

A to i když jde často o kosmetické úpravy a zároveň se nechává obložit reklamními bannery bank (které banky financují možná i z těch vysokých poplatků, které server kritizuje). Jinými slovy, bankovní systém v ČR se stran poplatků zacyklil do stavu, kdy by s ním hnulo jen kobercové bombardování napalmem.

 

Křišťálová LupaKřišťálová Lupa|Reflex.czSituace došla tak daleko, že někteří podnikatelé podle Hospodářských novin převádějí svoje účty na Slovensko. Důvod? Je to levnější. Poplatky za zahraniční platby jsou tam levnější až šedesátkrát. Jak může být transakce, při které jde o to jen několikrát kliknout do klávesnice, a která je do značné míry automatizovaná o tři sta třicet kilometrů na východ, šedesátkrát levnější? Oficiálním důvodem se zdá být fakt, že Slováci mají eura a jakási nařízení EU. Neoficiálním důvodem je pak to, že české banky klienty normálně okrádají. Prostě proto, že můžou.

 

Ale počkejte, celé je to ještě trochu lepší. Přichází totiž klaun tiskový mluvčí České národní banky Marek Petrouš, aby nám tuhle situaci vysvětlil: "Jsme jednou ze tří zemí EU, jež nemusela v krizi zachraňovat bankovní sektor. To je dáno i tím, že ono klasické bankovnictví, jehož poplatková politika je kritizovaná, je u nás ziskové," řekl klaun tiskový mluvčí. Aha, chápete to? Protože vám bankéři nakradli peníze na bankovních poplatcích, nemuseli jste jim je pak dávat v situaci, kdy se svými špatnými obchody s vašimi penězi dostali do problémů. Super vysvětlení, ne?

 

Drzost tohohle vysvětlení je do nebe volající takovým způsobem, že místo drzý jako lázeňská veverka ode dneška říkám drzý jako český bankéř.

 

Zaujal vás tento článek? Podpořte nás v anketě Křišťálová Lupa 2010 v kategorii Média - všeobecná. Děkujeme.

 

Upřesňující update: Během telefonátu s Patrikem Nacherem, akčním provozovatelem serveru bankovnipoplatky.com, mi bylo vysvětleno, že ty dva bannery na jeho stránkách, které jsem zmínil, jsou na akce, které provozuje v rámci serveru a nejsou přímou reklamou bank. A ten zbytek je vložený systémem Google Ads. S příhlédnutím k tomu, že server se problému bankovních poplatků věnoval jako první a téma se snaží popularizovat roky (byť, jak vidíme, je to práce á la Sisyfos), mi to přijde jako fér vysvětlení.