Česká televize

Česká televize Zdroj: Reflex.cz

Zrušme Českou televizi!

Seděli jsme v redakci Reflexu a debatovali o poměrech na ČT a o tom, že by bylo dobré veřejnoprávní televizi úplně zrušit. Ten  návrh padl jako žert – ale byl dostatečně šílený na to,  aby stálo za to jej  podpořit. Tak jsem během pár minut zaregistroval doménu a šel psát. Získat podporu šéfredaktora opravdu nedalo práci, tak se mi pracovalo  dobře.

 

Ke zrušení veřejnoprávní televize, převedení ČT 24 pod ČTK a drobné  změně statutu ČTK je potřeba změnit hned několik zákonů,  tak je potřeba  oslovit poslance. A přesvědčit je, že v době  Internetu už není proč, aby  stát nějakým krkolomným mechanismem  typu „veřejné služby“ a  koncesionářskými poplatky financoval  obří a z podstaty veřejnoprávnosti  méně efektivní televizi.

 

Křišťálová LupaKřišťálová Lupa|Reflex.czInformační služby není třeba zajišťovat veřejnoprávně, bohatě vyhoví trs komerčních informačních agentur a televizí a vládní informační agentura, na kterou je třeba přestavět ČTK a v jejímž rámci je potřeba dále provozovat ČT 24, informační  a zpravodajský kanál. To zajistí  distribuci validních informací  do veřejného prostoru. Zábavu – tedy  především kanál  ČT 1 – nechme komerčním stanicícm. Menšinovou zábavu  jako  ČT 2 nechme kabelovým televizím a internetovým serverům. Není  třeba, aby nějaký úřad, úředník typu dramaturga televize  veřejné služby, rozhodoval, která kultura či publicistika je ta správná a „má být v  televizi“, a která tam být  nemá. Kultura, publicistika a sport do televize, která má být podporována státem, vůbec nepatří. Tam patří informace.

 

Tak jsem sepsal petici, vyvěsil na web na zrusmeverejnopravnitelevizi.cz a podařilo se mi získat podpis první celebrity, profesora Petra Weisse, který jako bývalý člen Rady ČT ví nejlépe, že zrušit ČT je jediná možnost.