Lars Vilks

Lars Vilks Zdroj: Magdaléna Sodomková

Chtěli zabít karikaturistu, jdou do vězení

Švédský soud ty dva mladíky včera poslal do vězení na dva a tři roky. Obžaloba je zklamaná, očekávala, že si za mřížemi pobudou déle.

 

Radikální muslimové Mentor Alija (21) a jeho bratr Mensur Alija (20) se do Švédska města přistěhovali z Kosova, když byli ještě malí kluci. Sousedi je pro švédské noviny popsali jako „milé chlapce". Oni se ale na jaře pokusili podpálit dům Larse Vilkse, výtvarníka, který vzbudil jejich nenávist tím, že zobrazil Mohameda jako psa (o našem setkání s ním se dočtete zde).

 

vilksvilks|Lars Vilks

 

Útočníci se prozradili sami. Svým amatérstvím. Mentor Alija se při pokusu zažehnout zápalnou láhev tak popálil, že jej jeho starší bratr musel okamžitě převézt do nemocnice v Helsinborgu. Když ho policie přišla zatknout, nemohl se kvůli popáleninám ani pohnout, vyprávěl však, že si dělal „barbecue.“ Starší bratr Mentor Alija zase v panice před Vilksovým domkem nechal ležet bundu, ve které měl doklady. Když ho navštívila policie, našla u něj v počítači dokumenty o švédském výtvarníkovi.

 

vilksvilks|Lars Vilks

 

Ani teď si ale výtvarník nemůže oddychnout; minulý týden hackeři napadli jeho blog i facebookový profil. Nadále čelí výhružkám. A i v sousedním Dánsku, kde žijí další karikaturisté, co urazili islám (roku 2005 zobrazili Mohameda na výzvu novin Jyllands posten) jsou ve střehu. Před týdnem totiž policie odhalila v jednom z hotelů v centru Kodaně muže, který plánoval atentát. Na adresu, kde noviny sídlí, na centrální kodaňské Radniční náměstí, chtěl zaslat dopisovou bombu. I on to naštěstí zpackal a co nevidět stane před soudem.

 

Autorem portrétů odsouzených mužů je Lars Vilks. Reportáž Tři muži na zabití si přečtěte v aktuálním čísle Reflexu. Reflex.cz můžete podpořit v hlasování o Křišťálovou Lupu zde. Děkujeme.