Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Skandál: Věnovali se vojáci sexu při loupeži na generálním štábu?

Vůbec první vloupání do generálního štábu české armády za 73 let, co budova štábu v Praze stojí, má neuvěřitelnou dohru. Zloděj se podle záznamů bezpečnostních kamer pohyboval v údajně ostře hlídané budově v noci z 15. na 16. července. Jak ale zjistil Reflex, voják hlídající uvnitř místnosti náčelníka štábu, se v době „loupeže“ věnoval sexu se svoji kolegyní.

 

Podle důvěryhodných informací z Vojenské policie, které se podařilo Reflexu získat, byla ostraha uvnitř generálního štábu v inkriminovaný čas upozorněna hlídkami vojáků, že v některých místnostech se najednou svítí, přestože bylo dávno po pracovní době. Ovšem dozorčí objektu tomu nevěnoval pozornost, protože měl dámskou návštěvu. A podle vyšetřovatelů mělo jít o jednu z pracovnic této instituce.

 

Samotní zaměstnanci generálního štábu se odmítají k této informaci vyjádřit, ale současně ji ani zásadně nezpochybňují. Celý případ je totiž hodně bizarní.

 

Údajného zloděje udala televizi Nova jeho manželka, která ho prý poznala ze záběrů bezpečnostních kamer, které se ve vysílání objevily již několikrát. Podezřelý to ale popírá a říká, že v té době ani nebyl v Praze.

 

Další záhadou je, proč vlastně do budovy někdo vnikl. Podezřelý muž prý byl opilý a mohla to být obyčejná výtržnost. Nasvědčovalo by tomu i to, že původně bylo oznámeno, že ukradl pouze čtyři pamětní medaile. Jenže ty se našly nedávno při stěhování schované v jedné z pohovek štábů. Jak je to možné? Vysvětlení jednoho zaměstnance generálního štábu zní až fantasticky: „Zloděj si je tam schoval a pak na ně zapomněl.“

 

Takže celé vloupání byl jen sci-fi film? Ne tak docela. Ať už se do budovy dostal kdokoli, pronikl tam podle dostupných informací po lešení z ulice a pak oknem. Nerušeně se potom několik desítek minut po budově pohyboval. Ochrana štábu tedy fatálně selhala.

 

Jedna z teorií proto říká, že celý případ mohl být „zinscenovaný“ někým, kdo je s vedením generálního štábu v permanentním sporu. A před květnovými volbami se často projevovaly neshody mezi záměry generálního štábu, ministerstvem obrany i vojenskou kontrarozvědkou.

 

Zda se ale dozvíme, jak to přesně s údajnou loupeží do generálního štábu v červenci bylo, není jasné. Vojáci se vždy podobné události snaží před veřejností ututlat.