Tak se noviny prodávaly v roce 1900

Tak se noviny prodávaly v roce 1900 Zdroj: Isifa.com

Společně proti diskriminaci

Novinářská cena EU – Společně proti diskriminaci se letos bude udílet už posedmé. Uzávěrku přihlášek, respektive zasílání příspěvků do soutěže, která se v minulých letech udělovala pod názvem Novinářská cena kampaně Pro rozmanitost. Proti diskriminaci, stanovila Evropská komise a přidružení organizátoři na 17. září.

 

Předloni české klání vyhrál reportér Reflexu Jan Gebert za text Zlaté mongolské ručičky, loni Honza dosáhl na třetí místo s textem Až na dno eurozóny a náš další kolega, Ondřej Formánek, se roku 2009 umístil jako druhý s reportáží Chci na vysokou!.

 

banerbaner|baner

 

Cenu může vyhrát jakýkoli novinář ze zemí Evropské unie, který svými články zveřejněnými v tisku i na internetu přispívá k boji proti diskriminaci. Mnozí recipienti médií (ale i autoři mediálních obsahů) si často neuvědomí, že diskriminace a vyčlenění z takzvané většinové společnosti nemusí nutně tkvět jen v rasovém nebo etnickém původu, v náboženském vyznání či přesvědčení nebo v sexuální orientaci. Jako outsider si v současné české společnosti může připadat i důchodce, zdravotně postižený, člověk s nižším vzděláním, nezaměstnaný nebo žena…Loni se do soutěže v sedmadvaceti zemích Evropské unie přihlásili novináři s více než 500 texty a tři evropští vítězové (jejich články vizte zde) získali kromě finančních výher i granty na výzkum zvolené problematiky v libovolné evropské zemi.
Vítěz národního kola novinářské soutěže postoupí do celoevropského kola, kde může vyhrát až 5000 EUR. To však zdaleka není tak důležité jako skutečnost, že se díky názorově otevřeným textům bez předsudků možná otevřou oči těm, kteří si v zajetí postkomunistického stereotypu pořád ještě myslí, že Romové patří do zvláštní školy, Vietnamci zpátky do Asie, ženské k plotně a prarodiče do domova důchodců.

 

Další informace:
Novinářská soutěž EU – Společně proti diskriminaci.
Kampaň Pro rozmanitost. Proti diskriminaci