Jiří Kájínek

Jiří Kájínek Zdroj: ČTK

Jiří Kajínek: Policie můj případ neotevřela

Jiří Kajínek se exkluzívně pro Reflex vyjádřil k tomu, že se po desetileté pauze dal jeho případ znovu do pohybu. Dopis do redakce dorazil dnes ráno.

 

„Titulky typu Policie znovu otevřela případ Kajínek jsou nesmyslné. Jistě už víte, že to neotevřela policie teď, ale že Inspekce ministra vnitra šetří souvislosti mého případu už od března. Je to dezinformace. Jestli policie něco otevře, anebo inspekce šetří, v tom je zásadní rozdíl! Teprve až případný závěr ze šetření inspekce by znovu znamenal ,otevření‘ případu. Ta informace neměla být zveřejněna dříve, než budou závěry, o tom jsem osobně přesvědčen. Je to tak, že někteří lidé své osobní ambice vydávají za argumenty, že pomáhají druhým, pravdě a spravedlnosti, dělají si reklamu. Možná se cítí nesebevědomí, nedocenění a rádi by si užili svoji chvilku slávy. Tak jim to dopřejme!“

 

Radek-osvoboditel

Včera se pro Reflex ke znovuobjevení kauzy vyjádřil odborný poradce filmu a novinář Josef Klíma:

 

Novopečený ministr vnitra Radek John je považován teď za toho, kdo rozhýbal stojaté vody v případě Kajínek. Zdá se mi to svým způsobem nespravedlivé, ty a Janek Kroupa jste to odpracovali.

 

Radek-osvoboditel národního hrdiny? Lidé by měli odlišit, že když se hovoří o tom, že Radek John se případu dlouhodobě věnoval, tak se mu věnoval jako náš šéf a moderátor pořadu Na vlastní oči. Tam jsme s Kroupou natočili o Kajínkovi postupně dvacet reportáží. A na tu takzvanou poslední stopu jsem Radka Johna upozornil já, když nastupoval do funkce ministra. Řekl jsem mu, že tam už od března leží trestní oznámení, které prošetřuje inspekce ministra a jestli by na to mohl dohlédnout. Takhle to je.

 

Ministr vnitra: Je to pozdě

V dnešním vydání MF Dnes se na toto téma objevil rozhovor s ministrem vnitra Radkem Johnem, jenž se k otevření případu Kajínek staví spíše opatrně:

 

„Udělám všechno pro to, aby se vše pořádně vyšetřilo,“ řekl John deníku. „Očekáváte, že to tedy skončí obnovením procesu? Tam je velký problém, že je to po strašně dlouhé době. Velmi se bojím, že ty materiály už byly skartovány. Čili tenhle člověk se měl ozvat dřív (klíčový nový svědek – pozn. autora). Pak by to bylo jednodušší. Takhle to bude nanejvýš svědectví. Byl bych tedy velmi opatrný a střízlivý. Rozhodně není vyhráno. Možná se to znovu nedošetří. Říkám to proto, aby si lidé zase nemysleli, že to někdo zametl pod stůl. Je to o svědomí toho člověka, který možná něco věděl, že to tolik let neřekl. Teď už je pozdě bycha honit,“ cituje deník Radka Johna.