dopis

dopis Zdroj: Reflex

Dokument: Reflex si píše s Jiřím Kajínkem

Příběh rozhovoru s Jiřím Kajínkem je prostý. Začátkem roku, s vědomím toho, že v létě o něm půjde do kin film, spojila jsem  se s Kajínkovou advokátkou Klárou Slámovou. Požádala jsem ji o vyřízení vzkazu nejostřeji hlídanému vězni v zemi a on ústně souhlasil s mojí návštěvou.

 

„Jiří souhlasí, napište žádost do věznice v Karviné, z bezpečnostních důvodů ho stále stěhují, ale teď je zrovna tam.“ „Říkáte mu Jiří a on vám Kláro?“ prám se mimochodem. To, co následuje, je líčení muže, který je inteligentní, citlivý, galantní, slušný a v boji o svůj život obdivuhodně zarputilý. O život za mřížemi, zpestřený korespondencí s obdivovatelkami a soudy. A nakonec ujištění o víře, že Jiří Kajínek je nevinný a dostane se ven.

 

dopisdopis|Reflex

 

Tak s takovým se potkám. Člověkem odsouzeným na doživotí za dvě vraždy a třetí pokus o vraždu, s gloriolou hrdiny, kterou získal před deseti lety útěkem z Mírova, který byl jako vystřižený z románu. Svázaná prostěradla z okna, překonané zdi a stráže, nakonec zatčený nahý svalnatý muž, kterému ve chvíli televizních zpráv propadla část české ženské populace.

 

dopisdopis|Reflex

 

Po dohodě s advokátkou následovala několikaměsíční korespondence s ředitelem věznice v Karviné, jeden telefonát a řada opakujících se zamítnutí. Uběhlo téměř půl roku a Reflex zveřejňuje rozhovor , který nakonec vznikl korespondenční formou.

 

dopisdopis|Reflex

 

Moje poslední komunikace s Jiřím Kajínkem (prostřednictvím dopisu) se vine v tom duchu, že se možná jednou setkáme. Na cestě je další žádost Reflexu o návštěvu.

 

dopisdopis|Reflex

 

První dopis od Jiřího Kajínka

Paní Wolfová, zdravím a děkuji vám za dopis ve kterém mě informujete vašem záměru mě navštívit a udělat se mnou rozhovor. Vězeňská služba vás za mnou nechce pustit. Chování lidí z vězeňské služby je zvláštní…….. / nečitelné / a někteří z těch lidí už jsou tak deformovaní, že si to ani neuvědomují. V každém případě by to chtělo zažádat o osobní rozhovor, protože momentálně jediná možná – korespondenční forma – je jen slabý odvar možného přímého setkání, reakcí na dotazy i dopovědi. Navíc je zde nebezpečí, že mé odpovědi nepřečtete! Rád bych s vámi mluvil. Nebude-li ale zatím možné setkat se, zkusme si psát. Oba ale jistě cítíme, že to není ideální varianta. Přeji vám úspěch:-)

Zdravím vás. Jiří Kajínek 24.2. 2010, Karviná


dopisdopis|Reflex

 

Kompletní materiál o Jiřím Kajínkovi najdete v dnešním Reflexu 29 nebo v placené zóně.