Ne všichni Íránci s postupem své vlády souhlasí (snímek z protivládní demonstrace v Teheránu, 11. ledna).

Ne všichni Íránci s postupem své vlády souhlasí (snímek z protivládní demonstrace v Teheránu, 11. ledna). Zdroj: ČTK/AP/Ebrahim Noroozi

Jako odvetu si Írán sestřelil letadlo a nechal na pohřbu ušlapat lidi. Ti musulmani mají koule, napsal Trump

Poté, co Spojené státy zabily íránského generála Sulejmáního, íránské vedení slibovalo pomstu. „Máme rozjednaných několik variant. Od ničivé odvety až po smrtící akce postapokalyptických rozměrů,“ tvrdil Muhmed Alkaí, íránský kooperátor pro styk se zahraničím. Zatímco se celý svět strachoval, kdy a jak Írán zaútočí, ten v klidu a s rozmyslem konal. Jako první odvetný krok proti USA bylo v davu při tryzně za generála Solejmáního ušlapáno 56 lidí. To však nebylo všechno. Následně v krvavé odvetě Írán sestřelil ukrajinské letadlo, které startovalo z Teheránu a na jehož palubě bylo mimo jiné několik desítek íránských občanů.

„Pokud se z Íránu nestáhnou všechny americké jednotky, bude na předem vytipovaných tryznách v Iráku ušlapáno mnohem více lidí,“ vyhrožoval íránský ministr davu Saíd Lahmán.

 „Protiútok ze strany Íránu jsme samozřejmě čekali, ale s něčím takovým jsme nepočítali. Je vidět, že to Írán myslí vážně a nezastaví se před ničím,“ sdělil tisku John Brown z amerického ministerstva pro vměšování se do cizích záležitostí.

Intenzita, kterou v odvetě předvádí Írán likvidací vlastních měkkých cílů, překvapila i amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Věděli jsme, že odveta přijde a nebude to nic hezkého. Na druhou stranu jsme na výhrůžky zvyklí a za normálních okolností nás nic nevyvede z míry. To, co v posledních dnech předvádí Írán, nás ale donutilo se zamyslet. Írán dokazuje, že je rovnocenný soupeř. Ti musulmani mají rozhodně koule,“ uznal na Twitteru Donald Trump.

Zatímco Trump přemýšlí, co dál, Írán rozhodně neřekl své poslední slovo. „To je samozřejmě teprve začátek. Americký uzurpátor, ten pes prašivý, pozná sílu i odhodlání íránského lidu. Tento týden chystáme podpálit obchodní centrum v Teheránu a plánujeme i několik autonehod. Amerika bude trpět,“ hrozí Muhmed Alkaí, který dodal, že ani íránské nemocnice nebo zoologická zahrada si před hněvem Íránu nemůžou být jisté.

Zatímco Írán v odvetě likviduje sám sebe, světoví političtí komentátoři nevěřícně kroutí hlavou. „S něčím takovým jsme se v moderních dějinách ještě nesetkali. Prezentace síly ničením vlastních měkkých cílů není obvyklá a nastavuje nový trend ve vedení války,“ domnívá se Joshua McDown z New York Times.

Íránskou strategii začínají přebírat i jiné země. Například Severní Korea si vyhodila do vzduchu továrnu na mýdlo. „Pokud USA nezruší sankce, může se těšit na další útoky. V plánu máme vypálit několik lesů a hlavně vyhodit do vzduchu kino v Pchjongjangu,“ vyhrožuje Kim Čong-un.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Írán sice nesestřelil letadlo úmyslně, ale k jeho sestřelení už se přiznal. Jen to tak trochu svedl na USA.