Novoroční videomapping promítaný 1. ledna 2020 na budovu Národního muzea na Václavském náměstí v Praze. Projekce s názvem My, Praha byla rozdělena do sedmi obrazů a trvala zhruba deset minut.

Novoroční videomapping promítaný 1. ledna 2020 na budovu Národního muzea na Václavském náměstí v Praze. Projekce s názvem My, Praha byla rozdělena do sedmi obrazů a trvala zhruba deset minut. Zdroj: ČTK

Díky absenci pražského ohňostroje se v Praze nesplašilo osm psů, pět holubů, třináct veverek a jeden kůň

Na pražském magistrátu si mnou ruce, jelikož díky radním, kteří zrušili novoroční ohňostroj, se na silvestra podařilo nevyplašit osm psů, pět holubů, třináct veverek a jednoho koně. „Ta čísla mohla být ještě větší, ale to by ten ohňostroj museli zrušit i jiní, ne jenom radnice. Ale i tak máme radost,“ uculoval se pražský primátor Zdeněk Hřib, který si zrušení pražského ohňostroje pochvaluje.

Zatímco občané či například městská část Praha 2 na ohňostroji nešetřili, čímž vyplašili několik desítek zvířat i rostlin, magistrát hlavního města zařídil takzvaný videomapping. Ten probíhal na zdech budovy Národního muzea a podle dostupných údajů nevyplašil ani jedno zvíře či rostlinu. Sice takzvaně „sundal“ dvě letadla, kdy lasery ze show zasáhly piloty nákladního letadla na obloze do obličeje a ti v oslnění narazili do soukromého letadla, ale obě letadla dopadla tiše do vody, takže nevyplašila žádné zvíře.

První ročník videomappingu proběhl více méně v pořádku. Drobné nedostatky řešili radní za pochodu, kdy videomapping doplňovali tím, že po Václavském náměstí pobíhali s baterkami, se kterými mávali ve vzduchu, čímž navodili ještě o trochu víc sváteční nálady.

„Musíme brát v potaz, že se jednalo o první ročník. Ten další vyladíme tak, abychom nemuseli pobíhat s baterkami po ulici jak idioti. Navzdory tomu máme na videomapping samé pozitivní reakce,“ chlubil se primátor Zdeněk Hřib.

„Ale jo, nijak extra mě to neobtěžovalo,“ byla jedna z pozitivních reakcí občanů Prahy na videomapping.

„Nijak to nenarušovalo ohňostroje na nebi, které se na obloze začaly objevovat hned po setmění, takže jo. Nemám s tím problém,“ zní další pozitivní reakce.

Jak je vidno, videomapping zanechal v srdcích Pražanů nesmazatelnou stopu a mnozí se jistě již nemůžou dočkat na další rok, kdy bude videomapping znovu na pořadu dne.

„Je mi to jedno,“ vyjádřil pan Vlastimil, jak moc se těší na další ročník videomappingu, který opět vystřídá pražský ohňostroj.

I přes nadšení pražských občanů z videomappingu nesmíme zapomínat na to hlavní a tím je především klid a pohoda domácích i venkovních zvířat.

Jak už bylo řečeno, několik desítek zvířat se díky absenci pražského ohňostroje nesplašilo a díky tomu obdrží od Lidí země Zdeněk Hřib cenu za mimořádný přínos pro několik zvířat, který Lidé země pravidelně každý rok udělí významným osobnostem společenského života, které se zasadily o blahobyt několika zvířat.

Jestli svůj výkon Zdeněk Hřib obhájí i příští rok a absence ohňostroje opět suverénně nevyplaší nižší desítky zvířat, to se nechme překvapit.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například jsou ničivé požáry v Austrálii.