Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: shutterstock

Česko má nejvíc víčkových miliardářů na světě. Obliba této měny roste hlavně před Vánoci

Plastová víčka jsou u nás v současnosti nejstabilněji rostoucí měnou. Žádné bitcoiny ani nic podobného. Plastová víčka si získala srdce i důvěru široké veřejnosti. Není to tak dávno, kdy lidé plastová víčka sbírali pouze na nemocné děti. Od té doby plastová víčka ušla dlouhou cestu a díky snadné emisi této měny a hlavně díky intuitivnímu používání se plastová víčka zařadila mezi nejpoužívanější platidlo v České republice.

Česká národní banka od ledna letošního roku umístila plastová víčka na seznam oficiálních platidel a každý den aktualizuje jejich kurz nejen k české koruně, ale i k dolaru či euru.

„Ekonomika je živý organismus, který se mění podle toho, jak se mění společnost. Nemůžeme ekonomiku zakonzervovat a dělat, že žádné změny neprobíhají. My moc dobře víme, že lidé víc a víc platí plastovými víčky, a na to je třeba reagovat. Zařadili jsme plastová víčka na seznam platidel a jako taková podléhají regulím České národní banky a její monetární politiky. Každý den je přepočítáván kurz víček vůči tuzemské měně, ale i k měnám zahraničním. Tak získáme kontrolu nad toky víček a hlavně můžeme plastová víčka zahrnout do HDP,“ tvrdí náměstek viceprezidenta ČNB Vít Soukal, který má na starost oddělení pro plastová víčka.

Rostoucí oblibu plastových víček jako platidla demonstrují aktuální předvánoční nákupy, kde je podíl plastových víček na všech nákupech téměř třicetiprocentní, což je oproti pětiprocentnímu podílu z minulého roku nebývalý nárůst. Lidé si prostě a jednoduše čím dál tím více zvykají na platby ve víčkách.

Ruku v ruce s přibývajícími platbami plastovými víčky přibývá rovněž takzvaných víčkových miliardářů. Ať už se jedná o spekulanty, investory anebo podnikatele, kteří své portfolio převádí postupně na plastová víčka, může se Česká republika pochlubit největším počtem víčkových miliardářů na světě.

„Aktuálně zaznamenáváme padesát pět víčkových miliardářů na území České republiky. Takové číslo nemůže nabídnout žádná jiná země,“ potvrdil Dušan Volný ze společnosti Forbes, která letos uveřejnila seznam víčkových miliardářů zcela poprvé.

„Je to dáno především tím, že v jiných zemích se víčky moc neplatí,“ dodal Dušan Volný.

„Na rozdíl od kryptoměny či například takového dolaru nabízí plastová víčka stabilitu a jistotu. Pokud se podíváme na předešlý rok, kurz plastových víček vůči jiným měnám zůstal téměř neměnný. Taková měna, která si drží svou hodnotu, samozřejmě láká investory a spekulanty. Podle prognóz ČNB navíc plastová víčka nebudou zatížena inflací, což je jev naprosto nevídaný,“ rozebírá výhody plastových víček ekonom Miroslav Mráz z finančního institutu Mráz and son.

Běžný občan však není spekulant ani žádný finanční investor. Ten se jistě spokojí s tím, že se víčky dá platit téměř za všechno a často i výhodněji, než kdyby platil v korunách. Nemáte na Vánoce ještě koupeny všechny dárky? Neváhejte a nakupte je za víčka.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Plastovými víčky sice ještě neplatíme, ale pochybní finanční poradci jsou zatím stále realitou.