Premiér Andrej Babiš mluví o Národním investičním plánu na setkání s představiteli českého stavebnictví

Premiér Andrej Babiš mluví o Národním investičním plánu na setkání s představiteli českého stavebnictví Zdroj: ČTK

Audit bude konečný, až já řeknu, tvrdí Babiš. Ve vzduchu se vznáší kampaň

Auditní zpráva Evropské komise o možném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše je hotová a premiéra řádně poškádlila. Ačkoliv se odborníci shodují, že je zpráva konečná a už se s tím nic nedá dělat, Andrej Babiš je opačného názoru.

„Já jsem premiérem. Já to tady vedu, ne nějaká Evropská komise. To, že si oni uplácají v Bruselu nějakou smyšlenou zprávu, neznamená, že si z ní sednu na zadek. Navíc ta zpráva není konečná. Ať si odborníci říkají, co chtějí, já rozhodnu, kdy bude zpráva konečná. Pokud shledám, že je zpráva odfláknutá a že nejsem spokojen s výsledkem, pošlu ji na přepracování. Stávající zpráva je právní i lidský paskvil. Je v ní řada nedodělků a podobně, takže se budeme odvolávat. Zpráva se bude přepracovávat. Abych to zkrátil, zpráva Evropské komise není konečná a basta,“ rozčiloval se Andrej Babiš na tiskové konferenci.

Podle tiskového mluvčího komise je zpráva ale skutečně finální. Je potřeba zaslat v daném termínu český překlad, načež mají české úřady dva měsíce na to, aby se podle toho zařídily. Na žádné rozporování závěru auditu není prostor.

„Já zprávu nehodlám rozporovat. Ať si kluci a holky z Evropské komise blbnou, jak se jim líbí. Já ji prostě neakceptuju. Není finální. Jak mám akceptovat zprávu, která není hotová?“ zamyslel se Babiš.

„Pan mluvčí má silácké řeči, ale vsadím se, že až za ním přijde příští týden kontrola z finančního úřadu, bude jako beránek. Možná i hygiena na něho přijde. Já to nevím. Já tyhle instituce neřídím, ale stát se to může,“ nastínil Andrej Babiš možné kroky, které státní aparáty povedou proti mluvčímu Evropské komise a nejspíš i proti jejím členům, kteří nejsou občané České republiky, ale to kontrolory z finančního úřadu nemůže zastavit.

Zatímco premiér Andrej Babiš vede svou malou válku s Evropskou komisí, lidé v České republice stojí za svým premiérem.

„I kdyby to byla pravda, těch pár usmrkaných sto milionů korun je nic proti miliardám, které rozkradli Kalousek, Bém a ODS. Kdy se Evropská komise zaměří na ně?“ přispěchal se zajímavým názorem pan Antonín, který není sám.

„Všichni se proti panu Babišovi spikli. Je to jedna veliká kampaň, jak ho vyštvat. Přitom on bojuje za nás obyčejné lidi. Nekecá a maká a pak přijde nějaká komise s vymyšlenou kauzou a média se toho hned chytí,“ kroutí hlavou paní Kateřina na Facebooku.

Andrej Babiš odmítá ohledně zprávy nadále diskutovat a připomíná, že až bude zpráva konečná a schválená, vydá tiskovou zprávu. Do té doby toto téma uzavírá.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například byla opiová horečka ve 20. letech minulého století v USA.