Prezident Karel Gott (vlevo) a Karel Gott.

Prezident Karel Gott (vlevo) a Karel Gott. Zdroj: KPR - Hanka Brožková

Vláda schválila přejmenování Miloše Zemana na Karla Gotta. Ovčáček by se měl nově jmenovat Bertramka

Zatímco celý národ truchlí pro nezapomenutelného Karla Gotta, čeští politici se můžou přetrhnout, aby Mistrovi udělili co největší pocty. Zatímco komunální zastupitelé projíždějí prstem mapy svých měst a hledají, jaká ulice nebo budova by měla nést Gottovo jméno, vláda a Poslanecká sněmovna zašly ještě dál. Mnohem dál.

„Odešel jeden z největších Čechů. Jeho jméno znal každý. Karel Gott spojoval národ a jeho písničky si broukali lidé napříč generacemi. Je proto jasné, že vláda udělá všechno pro to, aby se na něj nejen nezapomnělo, ale aby se mu dostalo co největší pocty. Státní pohřeb, který jsme původně narychlo schválili, sice nebude, ale to nás nemůže zastavit. My nekecáme a makáme. Právě z toho důvodu jsme zařídili přejmenování Miloše Zemana na Karla Gotta,“ usmíval se na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš, který si vychutnával ovace ve stoje od přítomných novinářů.

„Teď jde všechno stranou. Dálnice, rozpočet, Čapí hnízdo, všechno. Teď se musíme soustředit na to, abychom panu Gottovi zařídili pocty, které si zaslouží. Naši komunální úderníci ve městech dnem i nocí přejmenovávají ulice, kostely i školy. Musíme kout železo, dokud je žhavé. My tady ve vládě to ale musíme pojmout celorepublikově. Ulice Karla Gotta jsou v rukách starostů a primátorů. My míříme výš. Pan poslanec Klaus navrhl přejmenovat letiště Václava Havla na letiště Karla Gotta. Uděláme si nejprve průzkum mezi lidmi, a pokud to tak lidé budou chtít, já jsem pro,“ pokračoval Andrej Babiš. Do té doby je však podle něj nutné udělat ještě celou řadu zásadních rozhodnutí, mezi které se řadí i přejmenování Miloše Zemana na Karla Gotta, uvádí premiér.

„Nelze přejmenovat funkci prezidenta. Z toho důvodu jsme se rozhodli, že přejmenujeme samotného prezidenta. Splní se tak sen mnoha občanů, že prezidentem bude Karel Gott. Lidé mají rádi Miloše Zemana, ale Karla Gotta milují,“ setřel si Andrej Babiš slzu a zcela spontánně začal zpívat Včelku Máju.

Zatímco vláda bere přejmenování Miloše Zemana na Karla Gotta za hotovou věc, samotný Miloš Zeman se na své přejmenování příliš netváří. „Pan prezident byl velikým fanouškem Karla Gotta a je všemi deseti za pojmenování nějaké ulice nebo muzea právě po něm. Nicméně aktuálně se příliš necítí na to, aby byl on sám přejmenován na Karla Gotta,“ tlumočil názor Miloše Zemana jeho osobní influencer Jiří Ovčáček. „Zatím nevím, jak je to právně ošetřené, ale například Ústava se o přejmenování prezidenta nezmiňuje, takže to budeme muset probrat ještě s právním týmem,“ dodal Ovčáček. Ten sám je pod velikým tlakem, neboť si národ přeje, aby byl přejmenován na Bertramku. A když si národ něco přeje, premiér jeho přání vyslyší.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Miloš Zeman se sice (zatím) přejmenovávat nebude, fenomén Karla Gotta ale byl, je a bude velmi silný.