Hostem prvního dílu Talk show Jiřího Ovčáčka byla ministryně financí Alena Schillerová.

Hostem prvního dílu Talk show Jiřího Ovčáčka byla ministryně financí Alena Schillerová. Zdroj: TV Barrandov

Z promítání talkshow Jiřího Ovčáčka v Torontu odcházeli diváci i zhnusení novináři. Dvě ženy omdlely

Filmový festival v Torontu má letos dvě česká želízka. Vedle filmu Nabarvené ptáče Václava Marhoula soutěží i neotřelá talkshow Jiřího Ovčáčka s moderátorem, influencerem a občasným mluvčím prezidenta Jiřím Ovčáčkem. Tento pořad vyslal do Toronta soutěžit sám Jaromír Soukup jako výstavní skříň české kultury.

Oba dva čeští zástupci na festivalu budí velkou pozornost a z obou odcházejí lidé z promítání. Zatímco u Nabarveného ptáčete je to z důvodu explicitního znázornění násilí a brutality, u talkshow Jiřího Ovčáčka se jedná o násilí na divákovi, brutalitu na novinářské i moderátorské profesi a explicitního zobrazení Jiřího Ovčáčka.

„Drsné, zvrácené, ale i temně poetické. Talkshow Jiřího Ovčáčka není rozhodně pro každého. Ještě teď mám husí kůži a mám chuť obejmout svou mámu, nechat se hladit po hlavě a nechat si říkat, že to bude dobré,“ uvedl bezprostředně po promítání americký novinář a filmový recenzent Harry Blowman ve svém sloupku v New York Times.

Filmoví kritici na jednu stranu Talkshow Jiřího Ovčáčka chválí za syrovost a emoční nápaditost, zároveň však upozorňují na bezbřehý balast a rozbředlost.

Spousta filmových kritiků neví, jak k talkshow přistupovat. „Pořád přemítám nad tím, co si z toho mám odnést a do jakého formátu to zařadit. Byl to dokument zachycující bezradnost a beznaděj? Není to náhodou společenská satira, která nastavuje zrcadlo liberálnímu boomu mileniálů? Anebo to je prostá zpověď generace X? Na Talkshow Jiřího Ovčáčka se lze dívat z mnoha úhlů,“ uvedl ve své reportáži německý filmový kritik ze stáje Die Spiegel.

Jakkoliv jsou filmoví kritici po promítání v Torontu na vážkách, zda označit Talkshow Jiřího Ovčáčka za geniální anebo za neuchopitelný úlet, běžní diváci se vesměs shodují, že to byla kravina.

„Strašný. Strašný to bylo. Ten člověk v hlavní roli mě bude strašit ve snech. Jeho dikce, jeho výraz, jeho hra mimickými svaly. Všechno to bylo zosobněné zlo. Nemohla jsem to dodívat. Po pěti minutách jsem musela ze sálu utéct,“ uvedla jedna z divaček, která se zúčastnila promítání.

„Něco tak temného jsem nikdy neviděl. Bylo mi fyzicky zle. To se mi ještě nestalo. Plakal jsem. Nestydím se to přiznat. Rozbrečelo mě to. Ne ale takovým tím hezkým způsobem. Rozbrečelo mě to skličujícím pocitem marnosti a strachu. Od té doby, co jsem to viděl, se neustále ohlížím za sebe. Bojím se. Doma jsem musel spát při rozsvíceném světle,“ uvedl další z diváků.

„Během promítání Talkshow Jiřího Ovčáčka jsem samovolně potratila,“ připomněla paní Meghan Whitová, která tak připomněla, že promítání Talkshow Jiřího Ovčáčka se neobešlo bez zdravotních komplikací diváků.

Během promítání musela v sále zasahovat několikrát záchranná služba. Dvě ženy omdlely, několik dalších diváků se porvalo a další žena musela být vyvedena, neboť ač je Kanaďanka, vykřikovala, že z nějakého důvodu musí volit Zemana, ač neví, kdo to je.

V sále musela zasahovat i policie, neboť během promítání začal jeden divák zuřivě masturbovat, čímž obtěžoval ostatní.

„Nevím, co mě to popadlo. Bylo to silnější než já. Talkshow Jiřího Ovčáčka ve mně probudila to nejhorší,“ obhajoval se masturbující muž.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale je zítřejší premiéra Nabarveného ptáčete.