Domorodci z Amazonského pralesa slaví, dobrá věc se povedla!

Domorodci z Amazonského pralesa slaví, dobrá věc se povedla! Zdroj: reprofoto YouTube

Omezené používání plastových brček přineslo zázrak: Amazonský prales přestal hořet

Velký úspěch slaví ekologové, ekologičtí aktivisté i ekologičtí nadšenci po celém světě. Díky omezení používání plastových brček přestal hořet amazonský prales. Současné silné téma, tedy klima a ekologie, rezonuje společností již několik let. Jedni tvrdí, že je potřeba ihned konat, jinak bude zle, druzí zase říkají, že není potřeba panikařit.

Navzdory názoru druhého táboru, který se snaží situaci kolem klimatu bagatelizovat, probíhají po celém světě klimatické změny. Jednou z nich, respektive její následek je podle mnohých rozsáhlý požár amazonského pralesa. Alespoň tento problém se, zdá se, podařilo vyřešit díky změně chování lidí. Amazonský les přestal hořet a odborníci se shodují, že to je právě díky citlivějšímu přístupu lidí k planetě. V tomto případě je hlavní příčinou konce požárů omezení plastových brček.

„Za omezení plastových brček lobujeme již dlouhou. Je to zbytečná zátěž pro naši planetu. V poslední době naše naříkání vyslyšeli nejen běžní lidé, ale i firmy, které se snaží plastová brčka omezit, popřípadě nahradit něčím obnovitelným. Například slámou anebo dřevem. Právě díky tomuto omezování jsme dosáhli toho, že amazonský prales přestal hořet. Samozřejmě, že nemáme vyhráno a Země je i tak v ohrožení, ale tato první vlaštovka dokazuje, že jsme na správné cestě,“ radoval se Patrik Hollow, člen ekologického hnutí Země je má matka, který se nemyje, takže smrdí potem.

Vítězství ekologie nad přírodou je oslavováno napříč všemi zeměmi, tedy alespoň těmi, kde se lidé mají dobře, tak nějakou ekologii řeší. Nekorunovaná královna ekologů a nadšenců do nezměny klimatu Greta Thunbergová na vítězství ekologie nad přírodou uspořádala dokonce menší oslavu na své plachetnici, kterou pluje do Brazílie, aby se vyfotila s nehořícím pralesem pro účely dalšího ekologického boje. „Ještě nemáme vyhráno. To ani náhodou. Omezení plastových brček nám ukázalo cestu. Dalším krokem je zcela vymýtit takové ty plastové konce u tkaniček do bot. Podle mých odhadů tak zachráníme keporkaky a možná i běluhy,“ radovala se Greta na tiskové konferenci na své plachetnici během plavby, která bude trvat dva měsíce a nejspíš ji nepřežije.

Zatímco ekologové slaví, lidé, kteří si přejí, aby naše planeta shořela v plamenech, jejich radost mírní. „Nemáme potvrzeno, že Amazonie skutečně přestala hořet, a i kdyby, nemyslím si, že by to bylo kvůli omezení plastových brček. Celá tahle ekologická mánie je naprosto irelevantní. Amazonie hoří, protože hořet má. Je to přirozený běh naší planety. Žádná změna klimatu není. Globální oteplování je mýtus. Píšu to ve své nové knize, která se jmenuje Václav Klaus,“ tvrdí klimatolog a odborník na Václava Klause, bývalý prezident Václav Klaus.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Greta si sice amazonský prales fotit nejede, ale jinak toho stíhá poměrně dost.