Aktivistka Greta Thunbergová.

Aktivistka Greta Thunbergová. Zdroj: Reuters

První školní den nedorazilo 20 procent žáků. Po vzoru Grety pluli do školy na plachetnici, mnoho z nich ztroskotalo

Letní prázdniny skončily a začala škola. Této skutečnosti využilo téměř dvacet procent českých školáků, kteří první školní den nepřišli do školy, aby mohli bojovat za klima nebo proti klimatu nebo tak něco. Většina bojovníků za nebo proti klimatu vyjela podle vzoru Grety do školy na plachetnici, ale z řady důvodů do školy nedoplachtili.

„Klima je pro mě tématem číslo jedna. Po vzoru Grety Thunbergové jsem se vydal první školní den do školy na plachetnici, abych zachránil planetu. Plul jsem po Labi. Bohužel, škola je od nejbližšího břehu Labe vzdálena 76 km, takže se mi nepodařilo do školy doplout,“ potvrdil patnáctiletý Adam, který ve volném čase hraje Minecraft a bojuje za lepší klima, jak se dá. „Například doma kompostuju a rodičům jsem zapálil auto, protože jezdilo na benzín,“ potvrdil Adam své zapálení jak auta, tak pro věc.

Podobnou svízel jako Adam zažila spousta jeho vrstevníků. Ačkoliv se na plachetnicích do školy opravdu vydali, je jen málo škol, které jsou situovány v blízkosti vodní plochy tak, aby se k nim dalo doplachtit. Navzdory jistě dobrému úmyslu se plachtění do školy vymklo kontrole nemalému počtu studentů, kteří se se svou plachetnicí buď převrhli, anebo je vodní proudy zanesly neznámo kam. „Dcera vyplula v pondělí v pět ráno z přístavu na Vltavě. Od té doby o ní nemáme žádné zprávy. Plachetnici měla poměrně zánovní, leč její dovednosti v jejím ovládání nebyly úplně stoprocentní. Máme strach, že ji proud zavedl až do Labe a nyní míří do Německa,“ strachovala se paní Renata, která od pondělního rána pohřešuje svou dceru.

A není sama. Povodí Labe i Vltavy hlásí zvýšený výskyt plachetnic na hlavních tocích, které proud žene neovladatelně směrem k Německu. Od pondělního rána jsme všichni na nohou. Povolali jsme i hasiče a nyní všechny naše síly směřují k záchranným akcím. Spousta plachetnic je zaklíněna nad zdymadly v plavebních komorách, keřích podél břehu. Některé jsou opuštěny, na jiných podchlazení a vysílení teenageři střílejí do vzduchu světlice ve snaze na sebe upozornit záchranáře. Opravdu jsme se ještě nezastavili. Situace je vážná,“ vysvětluje Radim Bouda, mluvčí povodí Labe.

Mezitím přicházejí z Německa první zprávy o pozorování plachetnic na řece Labi. „Spolupracujeme s německou stranou, protože mnoho našich studentů už tam je. I tam probíhají záchranné akce. V Německu je situace trochu složitější, neboť Němci všechny cizí státní příslušníky, kteří přijedou na lodích, okamžitě vyzvednou, dají jim sociální dávky, udělí jim automaticky azyl a zařadí do programu na přizpůsobení. Je velmi pravděpodobné, že studenti se již nevrátí,“ posmutněl Radim Bouda.

Ministerstvo školství i obrany vydalo prohlášení, ve kterém silně doporučuje školákům, aby do školy chodili pěšky, popřípadě městskou hromadnou dopravou. Pokud chtějí zachránit planetu, mají třídit odpad.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Čeští školáci se sice do školy po vodě (asi) nevydali, ale pravda je, že Gréta Thunbergová ovlivnila hodně lidí.