Tomio Okamura na koláži od Jana Ignáce Říhy

Tomio Okamura na koláži od Jana Ignáce Říhy Zdroj: Jan Ignác Říha

Sucho hodlá vláda řešit dovozem vody z Polska. Okamura tvrdí, že ho zastaví sám, jako zastavil islám

Není žádným překvapením, že zatímco dlouhodobě teploty stoupají, úhrn srážek naopak klesá. Za posledních několik let jsme si zvykli na letní tropická vedra, málo dešťů a snížení hladiny řek. Prostě a jednoduše je sucho a my se s tím musíme nějak poprat. Zatímco aktivisté pořádají demonstrace ve snaze přeměnit transparenty a zákazem plastových brček aktuální sucho opět na mokro, anebo něco na ten způsob, vláda nekecá, maká a hlavně koná.

„Tohle sucho se mi nelíbí. Ničí mi to úrodu řepky. Lemurům na Čapím hnízdě je teplo, a když je hezky, lidé chodí na koncerty na Letnou a podobně. S tím se musí začít něco dělat, protože takhle by to dál nešlo,“ vysvětloval premiér Andrej Babiš. Boj proti teplu a suchu vyhlásil za jednu ze svých priorit, protože ty priority před tím se mu nepodařilo dotáhnout do konce, anebo na ně zapomněl, že to jsou priority.

„Musíme vyřešit to sucho. Řešil jsem to s odborníky a zjistil jsem, že největším nepřítelem sucha je voda. No jo, ale té vody moc nemáme právě kvůli tomu suchu. Dlouho jsme ve vládě přemýšleli, kde vodu vzít. Pan prezident se nabídl, že zařídí čínskou vodu. Pan Okamura zase tvrdil, že žádnou vodu nepotřebuje, že stačí několik billboardů s jeho fotkou a nápisem, že zastavil islám, tak zastaví i sucho. Já oceňuji tyto výstřely do tmy, ale my potřebujeme rychlé řešení. No a nejrychlejší řešení je voda z Polska, to ví přeci každý. Od příštího týdne začneme dovážet vodou z Polska,“ dodal ještě premiér.

Dovoz vody z Polska může na první pohled vypadat jako bohulibý plán, nicméně je tu jedno veliké ALE. Voda z Polska nemá mezi konzumenty valnou pověst a stejně jako potraviny z Polska bývá často kritizována.

„Ve vodě z Polska jsme našli posypovou sůl,“ prozradil Vladimír Hačlanda, krajský hygienik z Ostravy, která polskou vodu odebírá již od června.

„Já nevím, co se vám pořád nelíbí. Naše voda je dobrá. Je dobrá pro nás, musí být dobrá i pro vás,“ namítá Wracislaw Boczek, polský prodejce vody, který jedná v zastoupení polské vlády.

„Ta voda nebude na pití. Není určena k orálnímu používání,“ vysvětluje Andrej Babiš, který má zkušenosti s potravinami, které nejsou určeny k orálnímu užívání, viz Vodňanské kuře, které odborníci doporučují užívat raději nitrožilně anebo ještě lépe vůbec.

Voda dovezená z Polska tedy není určena primárně na pití, ale jenom jako zbraň proti suchu. Zkaženou vodou proti suchu bojovat lze a výsledky se jistě brzy dostaví.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností naproti tomu je například Boris Johnson jako nový britský premiér.