Čeští hráči vstřebávají krutou prohru

Čeští hráči vstřebávají krutou prohru Zdroj: Barbora Reichová / Sport

Druhé Nagano: Čeští hokejisté obsadili na mistrovství světa fantastické čtvrté místo. Oslavy neberou konce

Česká hokejová reprezentace se na právě skončeném mistrovství světa zapsala do historie. Otevřela bramborovou bránu a suverénním tažením urvala neskutečné čtvrté místo. Ve spanilé jízdě si poradila nejen s Německem, ale například i s Itálií. Až Kanada byla nad jejich síly. A taky Rusko. Dvakrát. Bezprostředně po obsazení bezprecedentního čtvrtého místa vypukly na celém našem území mohutné oslavy.

„Je to tam. Zázraky se dějí. Teď už bude jenom dobře,“ hulákal fanoušek Honza na zaplněném Václavském náměstí, když bylo již jisté, že česká reprezentace to čtvrté místo urvala.

Odborníci nevěřícně kroutí hlavami a nešetří superlativy. Před samotným mistrovstvím světa se o tom sice opatrně mluvilo, ale nikdo to nechtěl říct takzvaně na plnou hubu. Čtvrté místo bylo tedy takovým nevyřčeným snem, který se nakonec podařilo přetavit v realitu.

„Je to úspěch celého týmu. Nejen můj. Kluci makali a takzvaně si to odjezdili na ledě. Byl na nich vidět ten hlad po úspěchu. Tento mančaft se zapsal nesmazatelným písmem do knihy s názvem Český hokej. Je mi velikou ctí, že jsem u tohoto historického úspěchu mohl být s nimi,“ skromně se uculoval na tiskové konferenci trenér reprezentace Miloš Říha.

„Dlouho se mluvilo o tom, že je český hokej v krizi. Teď jsme všem těm nevěřícím Tomášům vytřeli zrak. Kluci do toho dali hodně, ale já bych hlavně vyzdvihnul práci celého svazu. Hlavně tu moji. Na to se totiž celkem zapomíná. Na mě. Z pozice prezidenta hokejového svazu jsem doslova potil krev, utrhával jsem si od huby, probděl nespočet nocí, ale díky píli, mravenčí práci a odříkání jsem to dokázal. Všechny mé kroky směřovaly k tomuto výsledku. Nyní si můžu oddychnout,“ kasal se Tomáš Král, prezident Českého svazu ledního hokeje.

Zatímco si Tomáš Král, prezident Českého svazu ledního hokeje rozdělil prémie za neskutečné čtvrté místo, které si zasloužil, a koupil si do kanceláře vycpaného pižmoně a indiána, samotní hráči oslavovali historický úspěch až do ranních hodin.

Vládní speciál přistál na letišti Václava Havla ve večerních hodinách. Hokejisté přijeli ze Slovenska autobusem, protože vládní speciál přivezl rodiny vysokých představitelů Českého hokejového svazu, které si zaletěly na Slovensko na nákupy. Kolem autobusu, který přijel před půlnocí na Staroměstské náměstí, se okamžitě srotili rozjuchaní fanoušci.

„Colu, pijeme Colu, není to náhoda, že u jednoho stolu….“ rozezněl se celým náměstím zpěv Michala Davida, který na oslavách nemohl chybět.

Jako první z autobusu vystoupil kapitán Jakub Voráček, který vztyčil do vzduchu čtyři prsty na znamení čtvrtého místa, čímž spustil aplaus, který nebral konce. Na připraveném pódiu hráči mávali fanouškům, lili šampaňské a rozdávali podpisy. „Je to nejlepší den mého života,“ přiznal fanoušek Lukáš, který urval hned několik podpisů a z útrob autobusu ukradl brusle Jakuba Vrány.

Oslavy jsou naplánované po celý týden, kdy hokejisté budou objíždět všechna velká česká města, rozdávat podpisy a neukazovat trofej, protože žádnou nemají.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností naproti tomu je vítězství Babišova ANO v evropských volbách.