Jedna z mnoha obětí.

Jedna z mnoha obětí. Zdroj: CNC_Jiří Krušina / Blesk

O Velikonočním pondělí skokově vzrostlo násilí páchané na ženách. Mohou za to muslimové?

Letošní velikonoční pondělí se do historie zapsalo černým písmem. Respektive písmem krvavým. Po celé republice totiž vypukly mezipohlavní nepokoje, kdy muži často posilněni alkoholem fyzicky napadali bezbranné ženy. Jako zbraně jim posloužily ozdobené spletené větve, při násilnostech vykřikovali rýmovaná hesla, patrně úryvky z Koránu.

„Šla jsem po ulici a hleděla si svého. Najednou ke mně přistoupili dva muži očividně v podnapilém stavu. V rukách třímali jakési spletené větve vyzdobené mašlemi a mlsně si mě prohlíželi. A pak to přišlo. Vrhli se na mě a začali mě těmi větvemi bít převážně do oblasti hýždí. Při tom vykřikovali jakási rýmovaná hesla. Podle mě to byla nějaká část Koránu. Takhle totiž dopadá to mulitkulti. Muži nám naprosto zvlčeli, převzali muslimské zvyklosti a ponížili ženy na kus masa, které můžou libovolně mlátit, jak se jim zachce,“ vzlykala paní Drahomíra, která se stala jako řada dalších žen obětí mužské agrese.

Policie je bezradná. „Děje se to po celé republice. Nevíme, kde to vzniklo ani proč. Hlášeno máme jak hromadné násilí, tak i to domácí, kdy muž zbije doma svou ženu, matku anebo dceru zbraní z upletených větviček,“ vysvětloval policejní mluvčí Jiří Zlomek, který dodal, že na tyto případy je policie většinou krátká a nemá dostatečné kapacity bránit všechny ženy v republice. „Něco podobného jsme zažili již zhruba před rokem. Tehdy si násilnosti vyžádaly řadu podlitin a šlinců na dámských pozadích. Stejně jako letos, i loni vše odstartovalo v ranních hodinách a během dne postupně utichlo,“ připomínal Jiří Zlomek skutečnost, že násilnosti páchané na ženách během dne slábly, až se ve večerních hodinách ustálily k normálu. Jestli za násilnostmi na ženách stojí muslimové, nechtěl policejní mluvčí komentovat.

Dočkáme se velikonočního pondělí bez násilí?

Ať za násilnostmi stojí muslimové anebo ne, některé české ženy už toho mají dost. Aktivistky ze spolku „Penis je vražda“ si na protest oholily knírky a vyrazily do ulic s transparenty. „Na základě krvavého Velikonočního pondělí rozjíždíme novou kampaň MeToo. Tentokrát neprotestujeme proti sexuálnímu obtěžování a nevoláme po likvidaci sexuálních predátorů. Tentokrát protestujeme proti násilí páchanému na ženách. Už toho máme dost, jak nás muži bijí spletenými větvemi. Ke kampani MeToo se může připojit jakékoliv žena, která se stala na Velikonoce obětí mužského běsnění. Je třeba o problému začít hovořit. Jedině tak zmizí,“ vykřikovala paní Alena Novák, aktivistka a členka hnutí „Jedna vagina vládne všem“, která se spolu s dalšími aktivistkami připojila k demonstraci.

Celou myšlenku podpořily i kojící matky z uskupení Laktační liga, které aby upozornily na násilí páchané na ženách, šly kojit své děti do přilehlých poboček bank. „Ano, je to tak. Bylo tady asi osm žen a kojily svá mimina. Vykřikovaly, že násilí na ženách musí skončit, vytrhly ze země pítko a potom odešly. Bylo to děsivé,“ potvrdil pan Jaroslav, pracovník jedné z bank, která se stala svědkem protestní akce kojiček z Laktační ligy.

Jak je vidět, pomyslný pohár trpělivosti pomalu přetéká a ženy se začínají bouřit. Vypadá to, že dříve či později se dočkáme Velikonočního pondělí bez násilí.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Muslimy (snad) z brutálního koledování zatím nikdo nepodezřívá, ale třeba Dominik Feri už ví o velikonočním násilí své.