Čekárna v porodnici, první týden v lednu 2020.

Čekárna v porodnici, první týden v lednu 2020. Zdroj: respektkporodu.cz

Matky plánují rodit až v roce 2020. Mnohé z nich už dnes přenášejí a věří, že dítě udrží uvnitř do ledna

Bezprostředně poté, co ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová přispěchala s návrhem, aby se rodičovský příspěvek zvýšil rodičům těch dětí, které se narodily až po 1. lednu 2020, zavládla mezi budoucími rodiči panika. Ačkoliv Maláčová pomalu otáčí a Andrej Babiš slíbil, že sežene peníze pro všechny (proč by to neslíbil, že?), budoucí matky tomu příliš nevěří. A chystají drastická opatření.

„Podle gynekologa mám termín osmého října, ale s manželem jsme připraveni, že budu přenášet. Dítě se za každou cenu musí narodit v roce 2020. Finančně na tom nejsem moc dobře. Manžel přišel o práci, takže vyšší rodičovský příspěvek je pro nás prioritou, i kdybych měla prasknout,“ vysvětluje paní Kateřina, která v případě, že návrh Maláčové opravdu projde, hodlá rodit tři měsíce po termínu. Paní Kateřina rozhodně není sama. Začaly se dokonce objevovat rodičky, které přenášejí už dnes.

„Minulý týden jsem měla termín, ale poté, co jsem se dočetla o té Maláčové, jsem se rozhodla, že to zkusím. Jasně, leden je daleko, ale já hodně čtu na internetu motivační citáty, takže vím, že když člověk chce, tak zvládne úplně všechno,“ prozradila paní Jarmila, která hodlá rodit v osmnáctém měsíci.

Porodnice se obávají chaosu a porodů na schodech

Prohlášení ministryně Maláčové vneslo zmatek i do samotných porodnických zařízení. Začínají se objevovat zprávy, že rodičky z porodních sálů odcházejí domů, kde hodlají vyčkat do ledna. „Toto chování je velmi nebezpečné. Rozhodně nedoporučuji záměrně přenášet. A rozhodně ne dalších devět měsíců. Není to vhodné ani pro rodičku, ani pro samotné dítě. Za to riziko žádné peníze nestojí. Apeluji na všechny rodičky, aby přestaly blbnout a rodily v termínu, popřípadě nějak rozumně kolem toho termínu. Takhle by to dál nešlo. Všichni budou chtít rodit v lednu a nám se tady pod tím náporem zbortí celý systém,“ stěžoval si Tomáš Soukup, gynekolog a porodník Teplické nemocnice.

Jeho kolegové mu dávají za pravdu. Nejenže přenášet devět měsíců není zdravé, ale Česká republika nemá kapacitu na to, aby všechny rodičky, které se za osmnáct měsíců nasčítají, rodily najednou druhého ledna 2020. „Tohle nezvládneme. Těch rodiček bude najednou děsně moc. Nemáme je kam dát ani nemáme tolik personálu. Rodičky budou muset rodit na parkovišti nebo na schodech. Děti si budou muset odrodit navzájem mezi sebou,“ bojí se Alena Malá, která provozuje porodní dům v Hradci Králové.

Jak je vidno, pokud by návrh opravdu prošel, čekají matky a celé české porodnictví krušné chvilky. Doufejme proto, že Andrej Babiš najde peníze pro všechny rodiče, a matky tak budou moci rodit v termínu.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Matky sice nakonec možná v čekárnách a na schodech rodit nebudou,podivné rozhodnutí vlády ohledně zvýšení mateřské je ale realitou.