Trenér české fotbalové reprezentace Karel Jarolím

Trenér české fotbalové reprezentace Karel Jarolím Zdroj: ČTK

Po debaklu s Ruskem budou český národní tým trénovat odborníci z internetových diskusí, rozhodl svaz

Ostudná porážka české reprezentace, která absolutně nezvládla přípravné utkání s Ruskem (prohra 5:1), byla poslední kapkou. Fotbalová asociace České republiky, Svaz fotbalistů, Spolek přátel fotbalu, Národní komise pro fotbal, Sdružení českomoravského fotbalu, Koalice fotbalových klubů. Tyto všechny fotbalové organizace, které dohromady čítají na dvě stě tisíc úředníků, odložily své sváry a jako jeden muž požadují změnu.

Ředitel českého fotbalu Roman Berbr rázně bouchnul do stolu a řekl, že takhle už ne.

„Podívejte, už nějakou dobu to jde s českým fotbalem dolů. My děláme, co můžeme. Neustále hlasujeme, přibíráme nové úředníky, stanovujeme komise, cpeme peníze do vybavení kanceláří, ale zatím to žádný efekt nemělo. Kristova noho, vždyť já jsem byl vloni třikrát na Bahamách. Letecky první třídou. A co myslíte? Nepomohlo to. Já už nevím, kam letět na drahou dovolenou, aby se náš fotbal zvednul,“ postěžoval si Berbr.

„Měníme trenéry, měníme asistenty trenérů. Měníme maséry. Měníme úplně všechno, ale ono to nepomáhá,“ lamentoval dále.

„A teď přišel ten ostudný debakl. V ten moment jsem si řekl, že teď, nebo jindy. Teď musí přijít radikální změna. S klukama od nás z vedení jsme o tom mluvili už dlouho, ale doposud k tomu nikdo neměl odvahu. Doba je však zlá. Nyní už nemáme co ztratit. Panu Jarolímovi samozřejmě děkujeme, ale už jsme si za něho našli náhradu,“ zadíval se Berbr tajemně kamsi před sebe, kde nikdo nebyl.

„Povoláme několik internetových diskutujících z diskusí. Dlouhodobě vytipované diskutující sledujeme a za sebe musím říci, že tam potenciál rozhodně je.

V současné době jsme oslovili deset internetových diskutujících a uvidíme, jestli nabídku přijmou. Jsme ochotni angažovat všech deset. Když jsem se díval na jejich práci na internetu, tak musím ocenit hlavně um pojmenovat problém. Tito borci okamžitě vědí, co je špatně. Oni to vědí už před zápasem. To je neuvěřitelná schopnost. Před zápasem jsou tito odborníci schopni nejen předpovědět, že prohrajeme, což není tak těžké předpovědět, ale přesně vědí, který hráč na hřišti nemá co dělat. Pravda, že tito borci problémy většinou hledají a nenabízí žádné jejich řešení, ale nemusí pršet, stačí, když kape. V první řadě musíme na českém fotbalu najít ty problémy. Na jejich řešení se soustředíme potom,“ dodal jedním dechem Berbr.

„Rovněž se mi líbí jejich nastíněný způsob motivace. Mnozí z nich by po prohraném zápase hnali ty nagelované primadony do fabrik, aby poznali, co to je práce. To jsme totiž doposud ještě nezkoušeli. Po nějakém ostudném debaklu tak maximálně snižujeme prémie, ale nahnat reprezentanty do fabriky, aby dřeli na směny u pásu, to je zajímavé řešení. Třeba by to pomohlo. Otázkou však je, jak bychom je k tomu donutili, nehledě na to, že kdyby se rozkřiklo, že za prohru v reprezentaci se jde makat do fabriky, zřejmě by nám ubylo hráčů ochotných reprezentovat,“ přemýšlel Berbr nahlas. Bylo vidět, že se mu nápad s fabrikou sice líbí, ale ještě se musí doladit detaily.

„Vulgární vyjadřování často s rasistickým podtextem bychom samozřejmě museli trochu krotit, jelikož internetoví odborníci k tomu často tíhnou, ale to je už opravdu drobnost.

„Pane, vaše auto je už navoskované. Mám shrabat venku listí?“ Vyrušil tiskovou konferenci formální předseda Fotbalové asociace ČR Martin Malík v montérkách.

„Martine, nevidíš, že mám tiskovku? Přines novinářům chlebíčky a kávu,“ rozkázal Berbr a pokračoval v proslovu.

„Jak už jsem říkal. Stačí tyto internetové odborníky trochu zkulturnit a ono to půjde. Oni tomu rozumí ze všech nejlépe. Nejsou to takoví pozéři jako ti rádoby odborníci, so řvou v hospodách u televize. Na internetových diskusích jsou opravdoví odborníci. Tam je kde brát a já věřím, že od teď už bude jenom lépe,“ symbolicky vztyčil palec nahoru, načež ukončil tiskovku a šel hledat na internet další možné kandidáty na trenéry české reprezentace. Kandidátů je zde mnoho.