Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula a prezident Miloš Zeman

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula a prezident Miloš Zeman Zdroj: ČTK/PR/Twitter Jiřího Ovčáčka

Kauza zřejmě hodně zavaří vládě Andreje Babiše. V případě další eroze důvěru ve státní představitele pak bude mít problém nejspíš celé Česko.
Prezident Miloš Zeman v Partii televize Prima.
Prezident Miloš Zeman s moderátorem Lubošem Procházkou při rozhovoru pro Frekvenci 1 (31.1.2021)
Prezident Miloš Zeman přijal na Pražském hradě bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymulu.
Prymula se podílel na soukromém projektu testování, píše server. Proč Babiš „odpískal“ propagaci očkování?
14
Fotogalerie

Prezident Zeman jmenoval Prymulu ministrem vnitra. Pan prezident je přepracovaný, hájí Zemana Ovčáček

O víkendu se šířily sociálními sítěmi i některými médii spekulace o tom, že premiér Andrej Babiš do dvou týdnů odvolá ministra zdravotnictví Blatného a na jeho místo přijde Roman Prymula.

Do těchto spekulací hodil z hurta vidle prezident Miloš Zeman, který v neděli večer jmenoval Romana Prymulu ministrem vnitra.

„Pan prezident je přepracovaný a něco takového se může stát každému. Rozhodně odmítám tvrzení některých zlých lidí, že je pan prezident už senilní. Prostě toho má nad hlavu. Jmenovat omylem ministra vnitra se může stát komukoliv,“ omlouval zuřivě Zemanovy kroky jeho mluvčí Jiří Ovčáček. 

O tom mnozí pochybují a někteří odvážní a optimističtí političtí sledovatelé se domnívají, že Zeman jmenoval Prymulu záměrně. 

Co se však stalo, nemůže se odestát, takže s danou situací se musí všichni zúčastnění porvat, jak jen to umí. 

„Je to poměrně nezvyklý krok a těžko říci, co tím pan prezident sledoval,“ komentoval jmenování Prymuly ministrem vnitra politolog Roman Sokolík, který doposud nepamatuje, že by jakýkoliv prezident jmenoval ministrem někoho, koho nejen že nenavrhnul premiér, ale kdo o tom ani neví, a navíc post ministra je již obsazen.  

Zatímco politologové se snaží rozluštit záměr Miloše Zemana, ústavní právníci se shodují na tom, že se neshodnou. 

„Jmenování ministra má své zákonné ustanovení. Za prvé ministra vybírá premiér. Za druhé vybraný ministr o tom, že je vybraný, ví a souhlasí s tím. No a za třetí premiér vybírá ministra na post, který není obsazený. Až potom daného ministra prezident jmenuje. Na druhou stranu jsme svědky toho, kterak Miloš Zeman ohýbá Ústavu dlouhodobě, tedy si pojďme přiznat, že dneska už je možné všechno a jistě to bude další z řady precedentů, na který jsem sám zvědavý,“ myslí si ústavní právník Aleš Bláha. 

Zatímco ústavní právníci bádají v paragrafech, politici v čele s premiérem Andrejem Babišem se snaží v situaci zorientovat.

„Přiznám se, že netuším, jak se mám zachovat,“ reagoval na jmenování Romana Prymuly ministrem vnitra premiér Andrej Babiš, který doposud neobdržel průzkumy veřejného mínění, takže neví, jak se k tomu má postavit.

„Je to lumpárna. Já jsem ministr vnitra,“ vykřikoval ministr vnitra Jan Hamáček,  který se zabarikádoval na ministerstvu a vykřikoval, že tam Prymulu nepustí a že jen on je ministr.

„Je to trochu zklamání, neboť na ministerstvo vnitra jsem si troufal,“ posmutněl ministr dopravy a ministr průmyslu Karel Havlíček, který už půl roku nespal a který si věřil na ministerský hattrick, a tedy že se dostane do učebnic jako jediný člověk, který zastával tři ministerské funkce.

Ministr vnitra Roman Prymula ze svého jmenování rovněž není úplně nadšený, ale ctí přání i vůli prezidenta Zemana. 

Jak je vidno, Miloš Zeman, který v neděli večer v pyžamu v kuchyni jmenoval Romana  Prymulu ministrem vnitra, opět rozvířil zatuchlé vody naší politické scény.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že od nedělních Otázek Václava Moravce kolují Českem fámy o tom, že ministr zdravotnictví Jan Blatný se na svém postu příliš dlouho neohřeje.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>